Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a brit gitárlegenda, Jeff Beck

2023. január 12., csütörtök 06:42

78 éves korában elhunyt Jeff Beck, minden idők egyik legjobb rockzenésze és gitárosa.

A brit zenész a The Yardbirds tagjaként vált ismertté, ahol Eric Claptont váltotta, hogy aztán Rod Stewarttal megalakítsák a The Jeff Beck Groupot. Hangszíne és kisugárzása újradefiniálta az 1960-as évek zenéjét, emellett olyan irányzatokra gyakorolt komoly hatást, mint a heavy metal, a jazz-rock, vagy éppen a punk – írja a BBC.

Beck halálát hivatalos Twitter-oldalán erősítették meg. 

Családja nevében mély szomorúsággal tudatjuk Jeff Beck halálának hírét

– áll a közleményben, amelyből kiderült, hogy halálát bakteriális agyhártyagyulladás okozta.

Halálhíre megrázta a zenésztársadalmat

Rod Stewart Instagram-oldalán búcsúzott zenésztársától: Jeff Beck egy másik bolygón élt. A hatvanas évek végén elvitt engem és Ronnie Woodot az Egyesült Államokba, megalakítottuk a Jeff Beck Group nevű zenekart, és azóta nem néztünk vissza.

Jeff, te voltál a legnagyobb. Köszönök neked mindent

– zárta sorait Rod Stewart.

A Johnny Deppből, Alice Cooperből, Joe Perryből és Tommy Henriksenből álló amerikai rockzenekar, a Hollywood Vampires szintén tisztelgett a gitárlegenda előtt:

Jeff hihetetlen muzikalitása és a gitár iránti szenvedélye mindannyiunkat inspirált. Megújította a zenét, öröksége pedig zenéjén keresztül fog tovább élni. Nyugodj békében, Jeff

– írták megemlékezésükben.

A Rolling Stones frontembere, Mick Jagger Instagram-oldalán osztott meg egy videót, ahol a páros együtt zenél, a poszthoz pedig a következőt írta:

Egy csodálatos embert és a világ egyik legnagyobb gitárosát veszítettük el. Hiányozni fogsz nekünk

– olvasható Jagger búcsújában.

A Queen gitárosa, Bryan May nehezen talált szavakat a történtekre, de Becket a szakma abszolút csúcsának nevezte, akit „átkozottul jó embernek” tartott.

(Borítókép: Jeff Beck 2013-ban. Fotó: Lisa Lake / Getty Images)

Rovatok