Index Vakbarát Hírportál

40 év után ismét mozikban a kultuszfilm

2023. január 16., hétfő 10:53

David Lynch klasszikusa, az Elefántember jubileumi változata január végén kerül műsorra.

Az 1980-ban bemutatott brit–amerikai koprodukció digitális felújítására az alkotás 40. évfordulóján került sor. A XIX. században játszódó, igaz történeten alapuló dráma az Elefántember néven elhíresült John Merrick életét dolgozza föl, akinek teste és arca teljesen eltorzult egy gyermekkori betegség miatt.

A fiú életét egy vándorcirkusz változtatta meg, ahol főműsorszámként lépett fel: pénzt ugyan igen, ám megbecsülést itt sem szerzett. Valódi kedvességet csak egy fiatal londoni sebész, dr. Fredrick Treves mutatott John irányába, aki igyekezett elfogadtatni a társadalommal a sokak szemében torzszülött férfit.

Nem értékelték eléggé

A 16-os korhatárral besorolt mozit a négy Oscarra jelölt, többek közt a Twin Peaksről, a Veszett a világról, a Mulholland Drive-ról és a Kék bársonyról ismert David Lynch rendezte. Címszereplő a második (egyben utolsó) Oscar-jelölését begyűjtő John Hurt, míg az orvost a kétszeres Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins alakítja.

Az Elefántembert az akadémia nyolc kategóriában válogatta a legjobbak közé, azonban egy díjat sem nyert – ebből akkoriban botrány is lett. 

A felújított alkotás január 26-tól, limitált ideig lesz látható a kiválasztott hazai mozikban.

Rovatok