Index Vakbarát Hírportál

A föld alatt zenél tovább Mozart szelleme

2023. január 17., kedd 10:23

Bécs belvárosában, a Kartnerstrasse 19. szám alatt, a luxusmárkákat árusító üzletközpont alagsorában egy különleges világba csöppen az ember: itt várja a klasszikus zene szerelmeseit a Mozart Mythos című kiállítás.

Pazar interaktív és virtuális élmények várják a Bécsbe látogatókat. Az Index stábja nyáron izgalmas Klimt-kiállításon járt, decemberben pedig szintén az osztrák fővárosba utazott, most azonban Mozart állt a kulturális kirándulás középpontjában.

A salzburgi születésű, hírnevet mégis Bécsben szerző Wolfgang Amadeus Mozart munkásságát innovatív formában bemutató kiállítást nemzetközi stáb rakta össze: a brit–német Moritz Waldemeyer felelt a világításért, a rendező, forgatókönyvíró és producer Arash T. Riahi pedig osztrák–iráni származású. Az új médiaművész, Refik Anadol Los Angelesből érkezett. 

A szuvenírboltban dolgozó magyar eladótól megtudjuk, a tárlat nem kis munka gyümölcse: több mint két év alatt állították össze. 

A hangzás igazi „bécsi minőség”, Walter Werzowa hangspecialista tehetségének köszönhetően, a felvételeket pedig a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetem hallgatói játszották fel. Az intézmény a világ egyik legnívósabb zenei egyeteme. 

Minden szoba külön élmény

Az egyórás időutazás minden érzékszervre hat, elsősorban mégis a hangzásvilág az, ami meghatározó – ha már egy zeneszerző hagyatékát igyekszik modern, látványos és élvezetes köntösben bemutatni. Mozart legcsodásabb darabjai csendülnek fel a termekben.

A látogatók hét-nyolc percet töltenek el öt-öt szobában, az ajtók automatikusan nyílnak és záródnak, aki tehát klausztrofóbiás, könnyen „csapdában érezheti magát” – az élmény azonban mindenért kárpótol, meg különben is, a szobákban repül az idő, az embert egyszerűen ámulatba ejti mindaz, amit lát, hall, érez, nem ér rá a zárt ajtókon gondolkozni. 

1500 LED-gyertya burkolja dicsfénybe az első termet, misztikus, szakrális hangulatot kölcsönözve a térnek, miközben több tucat hangszóróból felcsendül Mozart Requiemje. A második szobában visszautazunk a korabeli Bécsbe: a 360 fokos várospanorámát egyszerre humoros és aranyos, tanulságos és informatív jelenetekkel keltik életre A varázsfuvola harmóniái. 

A Mozart zenés világa című teremben a látogatók a világ különböző részeiből származó hangszereken keresztül játszhatják el a Kis éji zenét, míg a negyedik térben a fény és a zene összhangja ejti már-már hipnózisba a látogatókat: a sötét szobában pókhálószerű fénysorok alatt pihenhetünk meg, miközben korabeli jelenetek elevenednek meg a falon.

Az utolsó teremben mesterséges intelligenciával létrehozott, milliónyi adatból álló fantasztikus, digitális képi világokban éri el a finálét a kiállítás, és közben rájövünk: Mozart bizony örök.

(A Mozart Mythos című kiállítás szeptemberig tekinthető meg.)

(Borítókép: Mythos Mozart)

Rovatok