Index Vakbarát Hírportál

Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak?

2023. január 20., péntek 12:51 | aznap frissítve

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A jeles nap alkalmából egy csokorba szedtük a budapesti és vidéki városok programkínálatát.

Január 21-én, szombaton debütál az Óbudai Társaskör új produkciója. A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel című műsort az intézmény felkérésére Nyáry Krisztián irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész alkotta meg, párosuk mellett közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar.

A Himnusz születésének 200. évfordulójára íródott kötetlen hangvételű előadáson sokrétű információkhoz jut a közönség a Himnusszal és általában a himnuszokkal kapcsolatban. Kiderül például, hogy

Az óbudai premier másnapján, január 22-én, a veszprémi Pannon Egyetemen tartják a nyilvános bemutatót a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

A Radnóti Színház a magyar kultúra napján 17 órától legújabb bemutatóját, a Kályha Katit tűzi műsorára. Az előadás után beszélgetést tartanak, amelyen a címszereplő Kováts Adél mellett a rendezőt, Rusznyák Gábort, valamint a szerzőt, Szálinger Balázst és Visky András erdélyi magyar írót, drámaírót, dramaturgot, egyetemi tanárt is kérdezheti a közönség. 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója közösségi oldalán közzétett felhívásában ösztönzi a pedagógusokat a közelgő magyar kultúra napja alkalmából. Aki osztályának a cappella Himnusz-éneklését feltölti kommentbe, eséllyel pályázik az Ybl palotába, ugyanis 40 jegyet ajánlanak a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc Hunyadi László című remekművének 2023. március 14. 18:00 órai előadására. 

Tizennyolc magyar alkotás három teremben, reggeltől estig a magyar kultúra napján az Urániában. Fesztiváldíjas munkák, közönségsikerek, animáció, természetfilm, köztük a tavalyi nézettségi toplistánkat vezető „irodalmi szerelmesfilm”, a Karinthy Frigyes és Böhm Aranka mozgalmas házasságát feldolgozó Frici & Aranka.

A Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat a magyar kultúra napján, január 22-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A magyar kultúra napján 17 órától az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közöse.

Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt – írták.

Felavatták Smidt Róbert fafaragó művész Himnusz című domborművét a Barankovics István Irodaházban pénteken, a magyar kultúra napja alkalmából. A tölgyfából faragott, öt méter hosszú és két méter magas, mintegy nyolcmázsás táblakép a magyarság történelmének sorsfordító eseményeit jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól kezdődően az 1956-os forradalomig.

A magyar kultúra napja a Várkert Bazárban

A Várkert Irodalom évadnyitó Aposztróf eseményének Nagy Tímea olimpiai bajnok és Szervét Tibor színművész lesz a vendége. A kulturális értékeinknek szentelt napon hagyományőrző kézműves-foglalkozás is várja majd a családokat.

Vajon mennyire ismerjük a Himnusz történetét, és mit üzen nekünk ma, 200 év elteltével?

Himnusz 200 – Egy vers kétszáz élete című zenés irodalmi esten Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával beszélget a versről, a kapcsolódó zeneműveket pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei adják elő.

Szintén január 22-én egy jól ismert magyar népmese, A só feldolgozásával várják a gyerekeket egy interaktív bábos előadásra, este pedig Szabó Magda fordulatos életét tárja fel a Szelíden és szilárdan című előadás, amelyekre azonban már minden jegy elkelt.

Debrecenben is lesznek programok 

2023. január 20-án a #JÓÉJTPUSZI című zenés irodalmi előadás Lackfi János és Szirtes Edina Mókus előadása lesz a Debreceni Református Nagytemplomban. A Déri Múzeumban városi rendezvény és díjátadót tartanak. Január 21-én a Debreceni Református Kollégiumban lesz a Kölcsey-dombormű koszorúzása. De ezen a napon rendezik meg Bogdán Zsolt színművész és a Kaláka együttes Kányádi-estjét is.

Január 22-én két tárlatvezetést is tartanak a cívisvárosban, valamint a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban „Akiknek a Himnusz szólt” címen közismert sportolókkal tartanak beszélgetést.

Zalaegerszeg sem marad ki

Kiállításmegnyitókkal, gálaműsorokkal, elismerések átadásával és flashmobbal ünnepelik Zala vármegyében a magyar kultúra napját és a Himnusz születésének 200. évfordulóját

A zalai megyeszékhelyen, a Hevesi Sándor Színházban a magyar kultúra napján adják át a Zalaegerszegért díjakat. A rendezvényen fellép a 65 éve alapított Zalai Táncegyüttes, valamint Berecz András Kossuth-díjas előadóművész.

(Borítókép: Liszt Ferenc. Fotó:  DeAgostini / Getty Images)

Rovatok