Index Vakbarát Hírportál

Hősnek szánták, bűnöző lett, és ez tette igazán naggyá

2023. január 22., vasárnap 06:01

Tizenöt éve halt meg Heath Ledger, a 21. század egyik legígéretesebb színésztehetsége. Rövid szakmai útja feledhetetlen nyomot hagyott a nézőkben, a rendezőkben és a művészeti világban.

1979. április 4-én, Perth városában született egy olyan színész, aki rövid élete alatt feledhetetlen és meghatározó legendává vált a filmművészet történelmében.

Ő Heath Ledger.

Bár 28 éves korában meghalt, az előtte befutott karrierje, sokrétű tehetsége és hatalmas alázata a szakma iránt sok embert inspirált, új értelmet adott rengeteg dolognak a színészi szakmában. Bár szülei 11 éves korában elváltak, Ledger testvéreivel kapcsolatban maradt, mely kötelék haláláig sem szűnt meg.

Karrierje kezdetén rengeteg szerepet elvállalt, mire valódi sikereket könyvelhetett el magának – és a szakma is elkezdett felfigyelni rá. Első éveiben főként televíziós sorozatokban, kis volumenű filmekben próbálkozott, majd húszéves korában szerezte meg első, igazán prominens főszerepét a 10 dolog, amit utálok benned című romantikus komédiában. Itt olyan későbbi, a műfaj kedvelt sztárjaival küzdött meg a castingon, mint Ashton Kutcher vagy Josh Hartnett.

Ez a szerep egyfajta ugródeszka is volt számára Hollywood világába, ahol 2000 és 2006 között olyan prominens alkotásokban vett részt, mint A hazafi, a Szörnyek keringője, a Lovagregény, a Ned Kelly vagy a Casanova.

Romantikus hősből a bűn hercege

Egyre jobban bontogatva szárnyát egyre több kritikai elismerést kapott, ám az igazi szakmai sikert a 2006-os Túl a barátságon című mozifilm jelentette számára, Oscar-díjra is jelölték. A film megjelenésekor még csupán 26, jelölésekor pedig 27 éves volt, ezzel a világ egyik legfiatalabb Oscar-jelöltjévé vált. Ezt követően egy, a kritikusok által széles körben méltatott alakítást nyújtott a Candy című filmben, melynek elismeréseként fel is ajánlottak neki egy helyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiában – ez az intézmény adja át minden évben az Oscar-díjakat.

Nem sokkal ezután kapta meg ikonikus szerepét A sötét lovagban.

Bár a rendező, Cristopher Nolan eredetileg Batman szerepére szánta Ledgert, a fiatal színész ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy nem akar szuperhősfilmben szerepelni. Mégis, miután látta a trilógia első részét, a Batman: Kezdődik!-et, felkereste Nolant, hogy hallgassa meg Joker szerepére.

A felkészülés hosszú és kemény folyamat volt, ebben Ledger huzamosabb időre elszeparálta magát a világtól. Kidolgozta a mimikát, a hangszínt, a karakter mélyére hatolt. Többek között az ő ötletei is meghatározták a jelmezt és a sminket – mindezt hosszas kísérletezés után igazította a bűn hercegének karakteréhez.

Mielőtt létrehozta volna Joker figuráját, ellátogatott Jack Nicholsonhoz, aki a legendás, 1989-es Tim Burton-féle Batman-filmben alakította az őrült bohócot, s amelynek megformálását a mai napig a szerep egyik legjobbjának tartanak.

Jack Nicholson figyelmeztette a fiatal Ledgert a szereppel kapcsolatban,

bár arra sosem derült fény, hogy pontosan mit is mondott neki. Ledgernek már a forgatás idején nehézségei akadtak az alvással, amely végül teljes és totális inszomniába torkollt. Átlagosan két órákat tudott aludni, ezért altatókat szedett, idővel egyre többet.

Utolsó filmjét nem fejezte be

Akkor dolgozott utolsó filmjén, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmán, de ezt már nem tudta befejezni, így a rendező átalakította a film formáját: Ledger egykori barátait és színésztársait kérte fel, hogy karakterét különféle jelenetekben formálják meg. Így alakult, hogy Johnny Depp, Colin Farrell és Jude Law is osztozik Heath Ledgerrel a főszerepen.

Az eszméletlen Ledgerre 2008. január 22-én, a lakásában találtak rá. A kiérkező mentők nem tudták megmenteni az életét, idegenkezűség nem vetődött fel. Halálát a vizsgálatokat követően balesetnek nyilvánították: azt a különböző, számára párhuzamosan felírt gyógyszerkészítmények együttes hatása okozta. Egy akkor kétéves kislányt hagyott hátra maga után.

Heath Ledger színészi karrierjén kívül a rendezés világába is belekóstolt,

többször forgatott videóklipeket, valamint halála előtt arra készült, hogy a filmrendezésbe is belevágjon. Életében páratlan színészi tehetségének tartották, a legendás Marlon Brandóhoz, illetve Sean Pennhez hasonlították.

Bár Joker szerepéért csupán halála után kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, ezzel ő lett minden idők negyedik legifjabb színésze, aki ebben az elismerésben részesült – valamint az első olyan színész, aki szuperhősfilmért kapta meg a nyugati filmvilág legikonikusabb díját. Halála veszteség a filmszakmának, örök nyomot hagyott.

Ezzel a kvízzel emlékezünk Heath Ledgerre.

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Carlo Allegri / Getty Images)

Rovatok