Index Vakbarát Hírportál

Ez a youtuber elköltött egy rakás pénzt azért, ami amúgy evidens

2023. január 26., csütörtök 06:02

Egy testépítéssel foglalkozó youtuber kíváncsiságból megnézte, mennyivel kerül többe pár termék most, mint tavaly ilyenkor.

Vajda Zsolt youtuber, aki a platformra Johnny V néven gyárt videókat – leginkább – testépítés témakörben, kísérletet tett. Egy tavalyi videója alapján – amelyben megmutatta követőinek, hogy mit vásárolt és mennyiért – elment ugyanabba az élelmiszerüzletbe, és ugyanazokat a termékeket vásárolta meg mennyiségre pontosan, hogy összehasonlítsa a végeredményt.

Egészség és étel

Az elmúlt időszak felkapott témaköre az infláció, ami nem meglepő, hiszen még azok is megérzik hatását, akik nem követik napi szinten a gazdasági híreket. Az itthoni infláció leginkább az élelmiszerárakon érhető tetten, hiszen rengeteg termék körülbelül duplája a tavalyi értékének. A KSH adatai szerint 2022 decemberében a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Ám hiába ismerjük az adatokat, és érezzük a megemelkedett költségeket a hétköznapokban saját pénztárcánkon is, még így is sokkolóan hat a fiatal youtuber videója. Johnny testépítéssel foglalkozik, a tartalmai is ezt a témakört járják körbe, így ez a videó azoknak is tanulságos lehet, akik bevásárláskor a tápanyag-összetételre, az egészségre figyelnek, és tudatosan, pontosan annyit vásárolnak, amennyire szükségük van.

A testépítő hatósági áras csirkét és tojást is vásárolt, míg előbbi ugyanannyiba kerül, mint tavaly ilyenkor, utóbbiért így is a dupláját fizette. Ám ezen a két terméken kívül már nem olyan baráti a végeredmény.

És az infláció

Listája tavaly (2022) a következő árakat rejtette, mellette az idei (2023) blokkon szereplő ár:

Míg a tavalyi bevásárlás összege 9717 forint volt, az idei, ugyanazokkal a termékekkel, ugyanazon mennyiség 14 873 forint. Azaz 5156 forinttal kerül többe egy heti bevásárlás, mint egy éve ilyenkor.

Úgy tűnik, hogy dokumentáció szempontjából mégiscsak hasznos, hogy rengeteg youtuber gyárt feldolgozhatatlan mennyiségű tartalmat.

(Borítókép: Johnny V / YouTube)

Rovatok