Index Vakbarát Hírportál

Újabb világsztárt szedtek ízekre a közösségi médiában a külalakja miatt

2023. február 4., szombat 07:57

Sam Smith új videóklipje megbotránkoztatta a nézőket. A nem-bináris (vagyis magát se férfiként, se nőként nem meghatározó) nemi identitású énekest rengeteg támadás éri a megjelenése miatt.

A közösségi médiában hónapok óta forró téma Sam Smith új külseje. A népszerű énekes úgy tűnik, jól érzi magát a bőrében, ám a kommentelők így is kritizálják: túl feminin, túl ízléstelen, túl provokatív, túlsúlyos. Felmerül azonban a kérdés, hogy miért éppen ő lett a negatív hangvételű bejegyzések célpontja. 

A szórakoztatóiparban időről időre kiszúrnak egy sztárt az átlagemberek, és gyűlölethullámot indítanak ellene. Míg az ilyesfajta közösségi megnyilvánulásoknak sokszor oka van – például az adott sztár botrányba keveredik vagy illetlen dolgokat mond –, néha (látszólag) teljesen alaptalanul támadják az énekeseket vagy színészeket.

Új én

Az önmagát nem-binárisnak valló énekes meghízott, és a haját is befestette, vagyis külseje és identitása a karrierje kezdete óta megváltozott. Ez sokakban nemtetszést váltott ki, egyes kommentelők úgy fogalmaztak,

hiányzik nekik a régi, igazi Sam Smith. 

Több kommentelő rákontrázott a bejegyzésekre, miszerint a Smith új előadói stílusát és külsejét kifogásolóknak nem a régi előadó hiányzik, hanem annak cisznemű, férfias, vékonyabb énje, a negatív üzenetek pedig homofób, transzfób és „kövérellenes” hangvételűek.

Az LMBTQ-közösség körében gyakori jelenség, hogy tagjaik már-már istenítik azokat a cisznemű és heteroszexuális – vagy szexualitásukat nyilvánosságra nem hozó – férfiakat és nőket, akik beleillenek a mai szépségideálba, ám ízekre szedik azokat az LMBTQ embereket, akik nem. 

Remek példa erre Harry Styles esete is, akit gyakran párhuzamba állítanak Sam Smith-szel. Styles hasonlóan öltözködik, mint Smith, ám az ő esetében mintha ez nem érdekelne senkit. A kamasz kislányoktól elkezdve a felnőtt férfiakig Styles mindenkit elvarázsol, hiába visel hasonlóan förtelmes, flitteres kezeslábasokat, mint Smith – akit gusztustalan jelzőkkel illetnek a kommentelők, amint nőies ruhákban áll színpadra.

Új videó

Az énekes néhány napja új klippel jelentkezett, amely sokakban szintén nemtetszést váltott ki. Külön „probléma” volt a mellbimbótapasz is: néhányan kiemelték, csupán azért ekkora szó a kivillanó – ugyanakkor eltakart – bimbó, mert az előadó nem férfi. Ez a komment aztán tovább görgette a sztorit, megjelentek a feministák is, és persze a költői kérdés, hogy 2023-ban miért tabu még mindig a női mell (pontosabban a nem férfi mell, hiszen Smith nem-bináris). 

A videóklipben egyébként tényleg elég lengén öltözködik az énekes. A napokban megjelent Vogue-cikk szerint a negatív hozzáállás azért furcsa, mert amikor női előadó visel hasonló ruhát egy produkcióhoz, akkor senki nem botránkozik meg. Semmi extravagáns nincs a rózsaszín szerkóban, hiszen az előző században pont ilyen textilekben álltak színpadra a revütáncosnők, a Good Morning Britain újságírója azonban extrém pornográfnak titulálta a klipet – a Vogue szerzője szerint ez azért barokkos túlzás...

A kényelmetlen érzést az váltja ki a nézőkből, hogy nem a karrierje zenitjén levő Madonna vagy Britney Spears, hanem egy túlsúlyosnak bélyegzett LMBTQ-előadó veszi magára ezeket a göncöket. És ezzel nagyjából meg is van a válasz a kérdésre, hogy miért pécézték ki az énekest a közösségi médiában...

(Borítókép: Sam Smith 2023. január 25-én Párizsban. Fotó: Jacopo Raule / Getty Images)

Rovatok