Index Vakbarát Hírportál

Párhuzam a nők és a szarvasmarhák között

2023. február 12., vasárnap 14:06

A női létre, annak művészettel való kapcsolatára helyezi a hangsúlyt a Capa Központ legújabb, Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség című kiállítása, amely március 26-ig várja az érdeklődőket.

A tárlat keretében olyan képeket és fotósorozatokat tekinthet meg a nagyérdemű, amelyek a fényképezést a női emancipáció, valamint a művészi önmegvalósítás és az egymással való szolidaritás egyik lehetőségeként láttatják. 

Mucsi Emese, a kiállítás kurátora kiemelte,

a Capa Központban kiállított műveket a legfontosabb nemzetközi fotográfiai vásárokon jelen lévő magyar galériákkal együttműködésben válogattuk össze. Általuk olyan művészek munkásságába adunk betekintést, akik céltudatosan vállalnak aktív szerepet abban, hogy új perspektívák nyíljanak a személyesen megélt női tapasztalatokra.

Hozzátette, a kiállításon az individualista, ugyanakkor empatikus női tekintet egyfajta generációk közötti jelenségként vonul végig. 

A közösség érzete

A kiállított műegyütteseket, alkotásokat és projekteket személyes kommentárok kíséretében tekinthetik meg az érdeklődők: az alkotók saját szavaikkal reflektálnak az identitásukat, művész-gondolkodó mivoltukat, magánéleti és közéleti szerepeiket és átalakulásaikat vizsgáló fényképeikre, fotóalapú munkáikra, fotográfusi gyakorlatukra. 

A biológiai összeköttetésen kívül a testvériség eszménye a közös tapasztalatokon is alapszik: az egymástól való tanulás, egymás megerősítése, segítése, a másikért való kiállás, az együttérzés is alapvető része a női létnek.

A női lét sokszínűsége a fekete-fehér képek szürkeségében legalább annyira fellelhető, mint a színes drapériák fodraiban; a bimbózó gyümölcsöskert ölelésében; a szülő-gyermek közötti kapcsolat intim jeleneteiben – az említett motívumok mind a néző szeme láttára elevenednek meg a kiállításon.

A tárlat amolyan antológiaként működik:

képekből és hozzájuk kapcsolódó magyarázatokból álló egységek elevenednek meg, amelyekben párhuzamosan olvashatók a női tapasztalatot körüljáró művek, valamint szubjektív értelmezéseik, továbbá a személyes hangnem révén a kívülállót is átjárja a testvériség, a közösséghez való tartozás érzése.

Központi témaként jelenik meg többek között a női test és a természet párhuzama is.

A műtárgyak tökéletesen érzékeltetik, hogy a termékenység nemcsak az emberi lét velejárója, de a természet minden élőlényére jellemző, legyen szó növényről vagy állatról. Különbözünk a többi élőlénytől, mégis rengeteg dologban hasonlítunk például egy almafára vagy egy szarvasmarhára.

A műtárgyakból rendkívül változatos tárlat épült fel: egyes alkotások egyértelműen utalnak a kiállítás címére, könnyen leolvasható róluk a szabadság, az egyenlőség, a testvériség és az érzékiség eszménye, míg más installációk megtornáztatják az agyat, és inkább a képzelőerőre bízzák az értelmezést.

Kiállító alkotók és delegáló galériák:

Aczél Márta (Vintage Galéria), Csáky Marianne (INDA Galéria), Drozdik Orshi (Einspach Fine Art & Photography), Gáldi Vinkó Andi (Deák Erika Galéria), Ladik Katalin (acb Galéria) és Standovár Júlia (TOBE Gallery).

(Borítókép: Capa Központ)

Rovatok