Index Vakbarát Hírportál

Kutyaürüléket kent a kritikus arcába a német balettigazgató, és nem bánja

2023. február 14., kedd 14:35

A vezető német balett-társulat igazgatóját felfüggesztették állásából, miután kutyájának ürülékével kente be egy kritikus arcát új előadásának premierjén, amiért az újságíró új produkcióját unalmasnak és összefüggéstelennek minősítette.

Marco Goecke, a Hannoveri Állami Operaház balett-társulatának vezetője legutóbbi előadásának szünetében előrántotta zsebéből kutyája bezacskózott ürülékét, majd rákente Wiebke Hüster, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) balettkritikusának arcába. A balettigazgatót felfüggesztették állásából.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a férfi először verbálisan támadta a nőt, majd elővett a zsebéből egy zacskó kutyaürüléket, és a tartalmát az arcába kente. Az újság közleményében azt írta, hogy Goecke dühös volt a kritikusnőre a FAZ-ban megjelent kritikája miatt, amelyet a hágai Nederlands Dans Theaternél rendezett In the Dutch Mountain című produkciójáról írt.

Hüster kritikájában azt írta az előadásról, hogy a nézőkkel együtt az unalom és az őrület határán ingadozva nézték a produkciót.

Gustav tojik a kritikusokra, gazdája nem

Goecke 2019 óta a hannoveri balett-társulat igazgatója. Gustav nevű tacskóját sokszor viszi magával dolgozni is – egyszer állítólag Párizsban együtt vacsorázott Caroline monacói hercegnővel, aki rajong a fajtáért. A német média arról számolt be, hogy a támadáshoz használt zacskóban lévő ürüléket Gustav néhány perccel korábban produkálta. 

Goecke korábban azzal fenyegetőzött, hogy kitiltatja a kritikust az operaházból. Hüster később úgy számolt be az incidensről, hogy Goecke „hirtelen kihúzta a teli kakizacsit a zsebéből”.

A zacskó nyitott oldalával az arcomba dörzsölte a kutyaürüléket. Amikor éreztem, hogy mit tett, felsikoltottam.

A kritikusnak az operaház sajtóirodájának egyik munkatársa segített megtisztítani az arcát egy mosdóban. Ezután Hüster a Hannover központjában lévő rendőrőrsre hajtott, ahol feljelentette támadóját.

Az operaház művészeti igazgatója, Laura Berman bocsánatot kért a kritikustól, és közölte, hogy kivizsgálják az esetet, mielőtt döntenének a további lépésekről. A Goecke felfüggesztéséről szóló döntést hétfő délután jelentették be, órákkal a közlemény kiadása után.

A kakizó koreográfus nem hátrál

Goecke azt nyilatkozta, hogy nem igazán sajnálja a történteket, bár az eszközhasználata szerinte sem volt a legjobb. A balettigazgató reakciójának indoklásaként azt nyilatkozta, hogy a FAZ újságírója évek óta kritizálja a munkáit, és írásai személyeskedők.

Évekig szarral dobált

– mondta a művész, aki szerint csak azért, mert munkájával kiáll a nyilvánosság elé, még nem kell mindent eltűrnie.

Én is ember vagyok.

– zárta le tetteinek magyarázatát a felfüggesztett balettigazgató.

A német újságírók szövetsége viszont kiállt kollégájáért, és Goecke tettét a sajtószabadság megsértésének minősítette.

(Forrás: Berliner Morgenpost)

(Borítókép: Marco Goecke 2019. április 26-án. Fotó: Christophe Gateau / picture alliance / Getty Images)

Rovatok