Index Vakbarát Hírportál

Így lehet négy napba sűríteni három évet

2023. február 21., kedd 10:36 | aznap frissítve

Nemcsak elindul az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozata, hanem újra lehet pályázni a 3 éves támogatásra is.

Bár lenne egy hely Budapesten, ahol a magyar szellemi élet képviselői összegyűlhetnének pezsegni, vegyülni, információkat cserélni, tapasztalatokat megosztani egymással, vagy csak csöndes rácsodálkozással kikukucskálni saját szakmájuk buborékjából.

Régen ilyen kulturális gócpontot jelentett a Centrál Kávéház.

Talán pont ezért ültünk ott most mi is, a vendéglátóhely aranykora után száz évvel később a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet sajtótájékoztatóján, hogy felidézzünk egy múltbéli követendő példát.

Az MMA több mint tíz évvel ezelőtt elsősorban közfeladatok ellátására, azaz a kortárs magyar művészeti élet támogatására jött létre

– hangsúlyozta Richly Gábor, az MMA főtitkára a budapesti sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy márciusban négy napon keresztül 70 kortárs művész 70 ingyenes programját tekinthetjük meg.

Az Essentia Artis a 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok zárókiállítása és programsorozata, amelyet első ízben 2023 márciusában rendeznek meg az MMA székháza, a Pesti Vigadó 6. emeleti kiállítóterében.

Az MMA-MMKI egyik legjelentősebb vállalása ez a hároméves művészeti ösztöndíjprogram, aminek most újraindult a jelentkezése, tehát aki azt érzi, hogy anyagi és szellemi támogatásra szorul saját művészetének megvalósításához, március 27-ig jelentkezhet a pályázatra.

A 2018-ban indult Művészeti Ösztöndíjprogramban az MMA minden évben 100, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven át havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósíthassák.

Az eseményen

területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be a Pesti Vigadóban. A 30 ösztöndíjas művész alkotásait felölelő tárlattal párhuzamosan 4 tematikus nap összesen 70 művész részvételével kínál közel 70 ingyenes és izgalmas programot minden korosztály számára.

A legkisebbek éppúgy megtalálják a kapcsolódást a művészetek közvetítőivel, mint a szakmabeliek: többek közt workshopok, kerekasztal-beszélgetések, színházi produkciók, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat egy teljes hónapon keresztül.

A programokat központi gondolatokra épülő tematikus napok köré szervezi az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete az ösztöndíjasok, akadémikusok és más felkért közreműködő vendégek szereplésével. A Tiszta forrásból az Őrizni, használni, teremteniA közösség ereje és a Kultúra és innováció című tematikus napok a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon, a Makovecz teremben és a Díszteremben, valamint a 6. emeleti kiállítóterekben valósulnak meg.

A részletes programot az Essentia Artis, az új pályázati felhívás részleteit az MMA weboldalán olvashatják.

Rovatok