Index Vakbarát Hírportál

III. Károly és Kamilla újabb hagyományokat rúgnak fel a koronázáson

2023. február 26., vasárnap 12:08

III. Károly közelgő koronázásán a mozaikcsaládé lesz a főszerep, mivel a Kamilla brit királyné első házasságából származó öt unoka is feladatot kap a szertartáson.

Kamilla királyné koronázásán kulcsszerepet játszanak majd az unokái. A Daily Mail értesülései szerint Kamilla fia, Tom Parker Bowles gyermekei, a 15 éves Lola és a 13 éves Freddy, valamint a királyné lánya, Laura Lopes gyermekei, a 15 éves Eliza és a 13 éves ikerpár, Louis és Gus vállalják a május 6-i szertartás egyik legfontosabb feladatát.

Amikor felkenik szent olajjal a királynőt, állítólag akkor irányul majd reflektorfény az unokákra, akik a procedúra közben fognak egy baldachint Kamilla feje fölé tartani – ezt a szerepet korábban a hercegnők, a brit arisztokrácia címzetes tagjai töltötték be.

Ám az uralkodó házaspár nem akar hercegnőket a feladatra,

inkább unokáikat szeretnék a koronázáson maguk körül tudni. Feltehetően a pár szeretné képviselni, hogy a mozaikcsaládok is egyenértékűek más családokkal.

Egy a lapnak nyilatkozó névtelen forrás szerint:

Ez egy szép gesztus, illetve elég merész lépés. Mindenesetre itt egy újabb példa arra, hogy a király és a királynő nem félnek egy kicsit felrázni a dolgokat, hogy tükrözzék a modern élet realitását, amelynek központi eleme a vegyes család.

Károly is közel áll a gyerekekhez, ám Kamilla unokáit – akik hivatalosan nem tagjai a királyi családnak – a szüleik szándékosan óvták a nyilvánosságtól, bár az is igaz, hogy Eliza koszorúslány volt Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén.

A hagyományokkal való újabb szakításként Károly és Kamilla találkozik a walesi hercegi párral. György herceg, aki Vilmos herceg mögött a második a trónöröklési sorban, várhatóan szintén hivatalos szerepet kap majd.

Kamilla népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a nemzet körében, többek között azért is, mert nem ragaszkodnak dogmaszerűen a hagyományokhoz, és fel merik vállalni királyi mivoltukban az emberi tulajdonságaikat.

(Borítókép: Kamilla és Károly 2018. július 4-én. Fotó: Chris Jackson / Getty Images)

Rovatok