Index Vakbarát Hírportál

Hacki Tamás visszatér, és Óbudán fütyül

2023. február 28., kedd 18:52

Elindul A nagy Himnusz-sztori-sorozat Nyáry Krisztiánnal és Bősze Ádámmal, páros műsorával pedig visszatér Mácsai Pál és Mácsai János.

Ingyenes koncerttel, Óbuda–Békásmegyer fiatal tehetségeinek hangversenyével indul az Óbudai Társaskör márciusi programsorozata. 

Március 8-án este Párizs ege alatt címmel hangulatos nőnapi koncertet adnak a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztesei: Orosz Zoltán (harmonika) és Bardóczy Attila (ének). Repertoárjukon a klasszikus sanzon nagyjainak – többek között Charles Aznavour, Edith Piaf, Juliette Greco és Yves Montand – dalai mellett világhírű filmzenék is szerepelnek.

Hacki Tamás füttyvirtuóz és Wolf Péter zeneszerző is közös estre készül.

Március 12-én indul A nagy Himnusz-sztori-sorozat, amelynek dupla premierjét januárban tartották a Társaskörben és az Európa kulturális fővárosa program keretében Veszprémben. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám műsora jókedvvel, bőséggel szolgál megannyi információval a Himnuszról és általában a nemzetek himnuszairól.

Március 20-án lesz a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kamaraestje. Ízelítőt kaphatunk Morley madrigáljától kezdve Griegen át J. Straussig. Csáth Géza tollából zene is született, amit a zenekar egyik kiváló hegedűművésze, Fahidi Patrícia írt át kamarazenekarra. Az elhangzó művekről Tóth Endre zenetörténész mesél, a darabok között pedig Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színművész válogatásában hallhatunk verseket.

Sztárek Andrea Az úgy lesz című gyermekkönyvének bemutatójára 23-án 16 órára várják a közönséget. A programon Kőszegi Ákos, Boronyák Gergely, Détári Enikő is közreműködik.

Művészházaspárok kicsit sem egyszerű élete

A Párosan szép ugyancsak új sorozat az Óbudai Társaskörben. Híres operaénekes-párok előadásában áriák és duettek hangzanak el. A szereplők a műveken keresztül bepillantást engednek a közönségnek a művészházaspárok kicsit sem egyszerű életébe.

A március 24-i, első est főszereplői Rácz Rita és Haja Zsolt.

Március 25-én, Bartók Béla születésének 142. évfordulóján zeneiskolások és tanáraik, zeneakadémiai hallgatók, valamint az Óbudai Kamarakórus adja elő a kiváló zeneszerző, zongorista és népdalgyűjtő műveit. Bartók kompozícióiban a különböző népek zenéjének feldolgozásai nem csupán kísérettel ellátott dallamok: a legtisztább természetét bontotta ki azoknak, és emelte be saját zenei világába.

Március 26-án lesz a DMD Izombeteg Gyermekek Alapítvány javára szervezett, A gyógyító jó szándék című jótékonysági hangverseny, amelyen fellép – mások mellett – Gáspár András színművész, a Budapesti Monteverdi Kórus Kollár Éva karnagy vezetésével és a Budapest Bár zenekar. A közönség jegyvásárlásával olyan gyermekeknek, fiataloknak segít, akiket a sors nem ajándékozott meg a könnyed mozgás szabadságával: a rendezvény bevételéből az alapítvány segítségével az izombetegséggel küzdők hétköznapjait teszik könnyebbé, és a nyári táborozásukat is támogatják.

A hónap záró eseménye március 30-án „a két Mácsai” nagy sikerű közös műsorának második epizódja.

A Kiscelli Múzeum Mácsai 100 kiállításának apropóján született meg az Óbudai Társaskör programja, amikor is a festőművész két fia, Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész egy színpadi beszélgetésen édesapjukról és az ő művészetéről mesélt. Humorral átszőtt előadásuk következő része közkívánatra szerveződött.

(Borítókép:  Az Óbudai Társaskör (ÓTK) műemlék épülete és bejárata a Korona tér és a Kiskorona utca sarkán, a főváros III. kerületében 2016. június 4-én.  Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok