Index Vakbarát Hírportál

Kemencében süti ki az embert, és cigányzenére táncol Isten

2023. március 7., kedd 10:55 | aznap frissítve

Az egyedi 3D technikával készülő sorozat a YouTube-felületén nézhető a Kecskemétfilm jóvoltából, miközben az alkotók már a második évadon dolgoznak.

A Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók szériákat jegyző Kecskemétfilm úgy döntött, hogy a 2013-ban indult és 2020-ban elkészült Cigánymesék című 13 részes, egyedi 3D technikával készített sorozatát ingyenesen hozzáférhetővé teszi YouTube-csatornáján.

Cigánymesék sorozat a Kecskeméti Rajzfilmstúdió egyik alapító tagja, Horváth Mária ötlete volt. A Magyar népmesék befejezése után jutott eszébe, hogy cigány meséken keresztül mutassák meg a roma kultúrában rejtőző értékeket. Az alkotók fontosnak tartják, hogy

a cigányok ne csak a zenéjükre, hanem képzőművészetükre és irodalmukra is büszkék legyenek,

így a mesében ezeket az értékeket domborítják ki.

Az első epizód március 4-étől látható, majd minden szombaton egy újabb résszel gazdagodik a kínálat. Horváth Mária rendező számára a képi inspirációt Orsós Teréz naiv festményei adták. A többszörösen díjnyertes széria történeteit Bari Károly és Daróczy Ágnes gyűjtéseiből, Szécsi Magda és Jónás Tamás meséiből Czipott Géza és Böszörményi Gyula írták filmre.

A mesélő Nyakó Júlia, zeneszerzője Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült alkotás gyermekek és felnőttek számára egyaránt izgalmasan mutatja be a cigányság kultúrtörténeti és néprajzi hagyományait. Az alkotók célja, hogy e gyönyörű mesék közkinccsé legyenek, s ezzel hozzájáruljanak a világ sokszínűségének elfogadásához.

A mesék az élet teljességéről, hűségről, szerelemről, vándorlásról, a cigányok eredettörténetéről, a humorukról, a család és az anya fontos szerepéről szólnak.

Átjárja őket a cigány lélek gazdagsága, miközben bemutatnak egy-egy elfeledett szakmát: a kosárfonást, a teknővájást, a jóslást, a vályogvetést vagy akár a kovácsmesterséget. A sorozatban láthatóak tündérmesék, eredetmesék, szerelmes, csodás, tanulságos és hétköznapi történetek egyaránt.

A filmkészítés szolgálat is, segíteni tud abban, hogy jobban megértsük és megismerjük egymást. Azon fáradozunk, hogy ezek a gyönyörű mesék közkinccsé legyenek, eljutva sok emberhez, gyerekekhez, felnőttekhez, cigányokhoz, nem cigányokhoz

– nyilatkozta Horváth Mária.

Az egyedi 3D technikával készülő sorozat rendezői Horváth Mária, Szoboszlay Eszter, Balajthy László és Tóth-Pócs Roland. A történeteket Bari Károly és Daróczy Ágnes gyűjtéseiből, Szécsi Magda és Jónás Tamás meséiből Czipott Géza és Böszörményi Gyula írták filmre. A mesélő Nyakó Júlia, a zeneszerző Oláh József, a Parno Graszt vezetője volt, a képi inspirációt Orsós Teréz naiv festményei adták.

A sorozat különböző epizódjai számos díjat nyertek szerte a világon, többek között 2015-ben a Cartoons on the Bayen Olaszországban, 2016-ban és 2017-ben a Nemzetközi Népismereti Filmszemlén Romániában, 2019-ben a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon, 2020-ban a Hét Domb Filmfesztiválon, 2021-ben a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, 2022-ben pedig Szlovéniában a Zebra Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon.

Miközben a közönség díjmentesen nézheti a Cigánymesék első évadát, az alkotók már dolgoznak a második szérián, ami a tervek szerint jövőre készül el.

Rovatok