Index Vakbarát Hírportál

A Várkert Bazárban a szerelmes Petőfivel randizhatunk

2023. március 7., kedd 09:24

A Várkert Bazár Irodalmi szerelmek sorozatában március 14-én bemutatkozik a szerelmes költő, Petőfi Sándor.

Petőfi Sándor ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A Várkert Bazár Irodalmi szerelmek sorozatának a következő estjén beszélgetéseken, zenés felolvasószínházon és egy kapcsolódó rövidfilmvetítésen keresztül ismerhetjük meg bővebben Petőfi Sándort.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója apropóján, határon innen és túl a Petőfi-bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Petőfi Sándor a magyar költészet egyik legfontosabb alakja, forradalmár, nemzeti hős.

Kötelező olvasmányként verseivel már gyerekként találkozunk. Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Arany János barátja, vándorszínész, költő, százados. Ismerjük, de

– többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a Várkert Irodalom.

A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A Várkert Irodalom népszerű Irodalmi szerelmek sorozatában bemutatkozik a szerelmes költő, megismerhetjük kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával.

Ám magát Petőfit is bővebben megismerhetjük, aki festmények, színpadi és operafeldolgozások központi alakja, akinek költészete közérthetően szól mindenkihez – a világszabadság hirdetője, akinek hatása máig érezhető. Egy kapcsolódó rövidfilmet is vetítenek.

Petőfi Sándor és a Petőfi 200 emlékév tiszteletére forgatta le Somossy Barbara a vizsgafilmjét, amely „egy 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi dráma, alapja pedig A csaplárné a betyárt szerette vers. A film forgatási helyszíne Apajpuszta volt, ahol Petőfi Sándor életének jelentős részét töltötte, ahova mindenhonnan visszavágyott, ahogyan azt A Kiskunság című versében is írja.”

A helyszín különlegességéhez az is hozzájárul, hogy a méltán ismert és elismert rendező, Jancsó Miklós a Szegénylegények című filmklasszikusát ugyanitt készítette. A filmbéli szegénylegény házát alakították át csárdaépületté. Az alkotás főszerepeiben Szűcs Nelli és ifj. Vidnyánszky Attila látható, de mellettük az ország vezető színművészei szerepelnek a kisfilmben: Hirtling István, Patkós Márton, Pogány Judit, Poroszlay Kristóf, Reviczky Gábor, Sipos Imre, Tóth Ildikó és Vas Gigi Judit.

Rovatok