Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mikor kezdődik az Új Nemzeti Galéria építése

2023. március 16., csütörtök 17:02

Megtartották a tízéves Liget Budapest Projekt értékelő sajtótájékoztatóját a Néprajzi Múzeumban, ahol Baán László, a projekt miniszteri biztosa, valamint Gyorgyevics Benedek, a megvalósításért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója beszélt a projekt eddigi sikereiről, jövőbeli tervekről és kihívásokról.

2023. március 16-án megtartották a tíz éve indult Liget Budapest Projekt összefoglaló sajtótájékoztatóját, melynek keretén belül az elmúlt években átadták többek között a Néprajzi Múzeumot és a Magyar Zene Házát. A projekt a Városliget intézményi és zöldövezeti megújulását tűzte ki célul, az eddig elért eredményekről pedig Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, valamint Gyorgyevics Benedek, a projekt megvalósításért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója beszélt.

A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje (…) A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátravan

– mondta Baán László.

Az Új Nemzeti Galéria a tetőpont

Az Új Nemzeti Galériáról a sajtótájékoztatón azt mondta a miniszteri biztos, hogy a tervek szerint 2024-25-ben elkezdődhet az egykori Petőfi Csarnok helyén az építkezés, ellenben ez sokban függ majd az ország gazdasági helyzetétől. Amennyiben a tervezett időben el tudják kezdeni a megvalósítást, előreláthatóan 2027-28-ra elkészül az Új Nemzeti Galéria, ezzel pedig a Liget Budapest Projekt átüti az „üvegtetőt”, és a millennium óta talán legjelentősebb fejlesztési beruházássá válik.

A sajtótájékoztatón szó esett továbbá az egyéb ígéreteiről a Liget-projektnek, amelyek eddig nem kerültek reflektorfénybe. Baán László elmondása szerint az Új Nemzeti Galéria lesz az a fordulópont, ahol valóban világhírű kulturális projektről beszélhetünk, épp ezért tartják ezt szem előtt mint legfontosabb célt.

Ennek ellenére nem feledkeztek meg a Városliget Színházról sem,

egy kvázi panteonról a ligetben, amely a színházművészetet is behozná komoly mértékben a liget életébe, valamint további tervben van a Magyar Innováció Háza, mely a hazai találmányokat és fejlesztéseket tárná a nagyközönség elé. Most elsődlegesen az Új Nemzeti Galériával akarnak foglalkozni, a többi intézményi beruházásra jelen állás szerint csak később kerül sor.

Meg nem értett ellentét

Szóba került a fővárosi vezetés és a Liget-projekt viszonya is a Kós Károly sétány és a liget körüli forgalomcsillapítás kapcsán. Baán László elmondása szerint ők jelenleg a főváros válaszára várnak, hogy ez napokat, heteket vagy hónapokat jelent, nem tudják. A Csónakázótó kapcsán is elmerült a városvezetés, ahol szintén egyeztetni kell még a fejlesztések kapcsán. A miniszteri biztos azt mondta, a Liget Budapest Projekt addig nem zárul le, míg a teljes zöldterület fejlesztése el nem készül.

Utóbbit külön kiemelte Gyorgyevics Benedek, a projekt kivitelezéséért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. Elmondása szerint a faültetés, út- és járdafelújítás, valamint az utcabútorok telepítése konstans napirenden van. Jelenleg a KRESZ-park felújításán dolgoznak, amely elsősorban a gyermekeknek biztosít játékteret forgalmi edukációval összekötve. Emellett az idei tervek között szerepel a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út keresztmetszetében található léghajó – BallonFly – környezetének felújítása és rendbetétele, tekintve hogy

a lebegő kilátó kiemelt turistacélpont már most is, így szeretnék mielőbb renoválni a környezetét.

A hozzánk eljuttatott adatok alapján a Liget-projekt által átadott fejlesztések/intézmények – mint a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum, a Millennium Háza és a Szépművészeti Múzeum – eddigi látogatottsága meghaladta az ötmillió főt. Ugyanebben a közleményben meséltek arról is, hogy 70 000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, és 250 000 négyzetméter zöldfelületet újítottak meg.

A Liget Budapest Projekt következő lépcsőfokai a KRESZ-park felújítása, valamint a léghajó környezetének rendbetétele, amennyiben pedig az ország gazdasági helyzete úgy hozza, 2024-25-ben megkezdődhet az Új Nemzeti Galéria építése.

(Borítókép: Baán László és Gyorgyevics Benedek. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok