Index Vakbarát Hírportál

Három hétig tartó zenei fesztivál lesz Budapesten

2023. március 18., szombat 15:47

Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke és Simon Phillip is fellép Budapesten a 2023-as JazzFesten április 26. és május 17. között. A szervezőknek egy olyan nemzetközi fesztivál a hosszú távú céljuk, mely a jövőben vendégül láthatja majd a Herbie Hancock Institute és az UNESCO által 2011-ben alapított nemzetközi jazznap gáláját.

Április végén megtelik Budapest városa jazz-zenével. Az idei jazzünnep alkalmából számtalan nemzetközi sztárral, közel egy tucat helyszínen találkozhatnak az érdeklődők.

A szervezők célja ezúttal nem a fesztivál méretének növelése, hanem elsősorban a minőség erősítése.

22 napon át tartanak koncerteket az Erkel Színházban, az Olasz Intézetben, a Zeneakadémián, az Eiffel Műhelyházban, a Fonóban, valamint kisebb helyszíneken, mint a Mixát, a Lumen, az iF vagy a Jedermann. Április 30-án a nemzetközi jazznap alkalmából a Madách téren egész nap szól majd jazz – írja az MTI.

Minőség határokon túl

Az idei évadban a budapesti jazzünnepen Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani, Anouar Brahem, Bugge Wesseltoft, Enzo Favata, Paal Nilssen-Love lép színpadra. A kínálatban ott lesznek a műfaj hazai képviselői is, úgymint Dés László, Dresch Mihály, Oláh Kálmán, Tóth Viktor, Balogh Kálmán, Nagy János Yancha vagy Kézdy Luca.

Kleb Attila, a fesztivál egyik alapítója, a GetCloser Concerts művészeti vezetője úgy fogalmazott:

A széles körű szakmai összefogás eredményeként már indulásakor, 2022-ben a térség legnagyobb fesztiválja volt a JazzFest Budapest, több mint kétszáz művész részvételével. Idén három héten keresztül jóformán egymásnak adják a színpadot a műfaj legnagyobb sztárjai. Nem méretében, hanem minőségében kívánjuk még magasabbra tenni a lécet, mint tavaly.

Kleb Attila elmondása szerint egy nemzetközi rangú fesztivált szeretnének hosszú távon működtetni, amely eséllyel láthatja vendégül a Herbie Hancock Institute és az UNESCO által 2011-ben alapított nemzetközi jazznap gáláját.

A világ minden tájáról

A nyitónapon a stílusokon átívelő Lizz Wright lesz hallható az Eiffel Műhelyházban. Később ugyanezen a helyszínen Dés László Lukács Miklóssal, Fenyvesi Mártonnal és Dés Andrással alkotott kvartettjének koncertjét láthatja a közönség. Április 29-én hozzájuk csatlakozik közös zenélésre az utánuk fellépő Nguyen Lé és Gary Husband, a fúziós zene két nemzetközi sztárja. Május 2-án az Eiffel Műhelyházban lép fel az ismert dobos, Simon Phillips is zenekarával, akárcsak másnap a norvég jazz-zongorista, Bugge Wesseltoft.

Az arab klasszikus zene mestere, Anouar Brahem, aki a keleti hangzatokat keveri a jazz harmóniáival, május 5-én a Zeneakadémia nagytermében játszik. A vidám szellemű olasz zongorista-zeneszerző, Stefano Bollani pedig május 12-én az Olasz Intézetben találkozik a budapesti közönséggel.

A négyszeres Grammy-díjas élő legenda, Stanley Clarke május 6-án az Erkel Színházban ad koncertet. Ugyanitt a világhírű izraeli bőgős, Avishai Cohen is fellép triójával május 9-én. A fesztivál zárókoncertjének szintén a színház ad otthont, az amerikai jazzénekes, Stacey Kent május 17-én a Danubia Zenekar kíséretében klasszikus brazil dallamokat játszik Antonio Carlos Jobim előtt tisztelegve.

A JazzFest Budapest – mely 2023. április 26-án kezdődik, és május 17-ig tart – programjainak keretén belül közel 50 előadást hallhatnak az érdeklődők szerte a magyar fővárosban.

Rovatok