Index Vakbarát Hírportál

Oláh Ibolya: Gyerekek, én nem az vagyok, akinek láttatni akartatok!

2023. március 21., kedd 15:51

Oláh Ibolya nemcsak a színházi estjein, hanem már a Sztárban sztár című televíziós műsorban is mások bőrébe bújik. Az énekesnő szerint a tévében is meglepődtek, hogy mennyire nyílt és közvetlen személyiség. Persze komoly is tud lenni, bár néha nehezére esik.

Oláh Ibolya már gyerekként is arról álmodozott arról, hogy – elsősorban – külföldi előadók bőrébe bújhasson. Lett volna Barbra Streisand, Edith Piaf vagy Céline Dion. A Sztárban sztár első adásában komoly, érzelmes dalt kapott, miközben saját lemezein inkább rockos dalok szerepelnek. Szerinte a tévében is meglepődtek, hogy mennyire közvetlen és nyílt.

Ha kell, tudok komoly lenni, de néha nehezemre esik. Szeretem a sokszínű dalokat, és sokoldalú előadónak tartom magam, ezért is igyekszem mindent kipróbálni. Persze nem minden lesz tökéletes. De hát miért is lenne? Nem kelhetünk fel mindennap jobb lábbal

– mondta Oláh Ibolya a Fedél Nélkülnek adott interjúban.

Mint az Index megírta, Oláh Ibolya nagyon furcsa feladatot kapott a TV2 Sztárban sztár előző adásában. A japán komikus, Pikotaro képében kellett szórakoztatnia a jelenlévőket, méghozzá egy olyan dallal, amiben konkrétan semmi ének nincs, csak pársoros szöveg. Az énekesnő viszont megoldotta, hogy azért mutasson is valamit magából – stílusban két extrával is megtoldotta a nótát, amelyek közül a thrash metal rész mindenkit lenyűgözött.

Figyelj már, Pici bácsi!

Oláh Ibolyának élete során több kilátástalan helyzettel kellett szembenéznie, de azt mondja: szerencsés csillagzat alatt született, mert mindig akad valaki, aki kirángatja a bajból, és mindig akad valami, amiben magára talál.

Első színházi estje, az Ibolyántúl remekül sikerült, jól is érezte magát benne, és később megtalálták egymást Presser Pici bácsival is. Az érdekes volt – mesélte.

A Vígszínház majálisán a civilek betekinthetnek a kulisszák mögé, láthatják, hogyan működik a színház. Emlékszem, ott ült Pici bácsi, odamentem hozzá, és kérdeztem: Figyelj már, Pici bácsi! Nem dolgozunk együtt? Azt mondja: Nem. Na, így kezdődött.

Aztán Kern András forgatott filmet, a betétdal elkészítésére pedig Pici bácsit kérte fel, aki elment megnézni az Ibolyántúlt, és egy héttel később felhívta, hogy énekelje el.

Amikor Pici bácsi meglátott, 78 kilogramm voltam, egészen kétségbeesett. Egy év volt, mire lefogytam.

Azt nem tudja, hogy Presser Gábor miért gondolta meg magát a közös munkát illetően. Sokáig nem találkoztak, ő pedig úgy gondolta, hogy meg kell tapasztalnia a mélységet, magasságot is. Azt mondta, neki is meg kellett érnie arra a feladatra, hogy Presser Gábor egyszer mégis azt mondja: egye fene, csinálok neked dalokat, dolgozzunk együtt! Ehhez persze kellett az Ibolyántúl sanzonest.

A szeretetgépezet

Az interjúban az is előkerült, hogy Oláh Ibolya érezhetően közösségi ember, miközben az elmúlt években igyekeztek öntörvényűnek, magának valónak beállítani. Oláh Ibolya szerint ez totál érthetetlen.

Itt vagyok 45 évesen, és még mindig ismételgetnem kell, hogy: gyerekek, én nem az vagyok, akinek láttatni akartatok! Jó lenne, ha ez már lepörögne a fejekben.

Megjegyezte, szereti az embereket, és hogy a közösségeknek köszönheti azt is, hogy jó feladatok, együttműködések találják meg. Nagyon fontosnak tartja, hogy szerethető emberek között dolgozhasson. Ha olyan ember lenne, mint állítják róla, szóba sem állna önmagával.

 Elmondta, számára soha nem okozott nehézséget, hogy merjen szenvedélyesen élni.

Inkább másoknak okoz problémát, amikor ezzel szembesülnek. Gyakran kimondok olyan dolgokat, vagy olyasmit is megteszek, amit más nem merne. De azt gondolom, hogy szabad világban élünk, és jogunk van a vágyaink, álmaink szerint élni. Szenvedélyesen.

Fontosnak tartja, hogy ne csak másokkal legyünk őszinték, hanem önmagunkkal is. Szeresd, amit csinálsz, és minden reggel próbálj meg a rossz dolgokat elhessegetve, mosolyogva felkelni. Az emberek többsége iszonyú feszültségben él, mert képtelen szabadulni az őt körülvevő világ dolgaitól.

Nagyon fontos, hogy mindig egyfajta „szeretetgépezet” vegyen körül: emberek, akik szeretnek és akiket viszontszeretsz – felelte arra a kérdésre, hogy mi segítette át őt a nehéz helyzeteken. Hozzátette: akik ebben a gépezetben vannak, olyannak fogadnak el téged, amilyen vagy. Az élet úgy hozta, hogy sok olyan zenész és zeneszerző találta meg, aki meglátta benne azt, ami különleges, egyedi.

Sokat tanul, de szükség van némi ösztönösségre is, amit nem lehet elsajátítani. Előfordul, hogy elsőre felénekel egy dalt a stúdióban, ráérez, de még egyszer már nem tudná ugyanúgy megcsinálni. Az életben pedig tényleg úgy gondolja, hogy ami nem öli meg, az megerősíti.

(Borítókép: Oláh Ibolya a Sztárban sztár című televíziós műsorban 2023. március 19-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok