Index Vakbarát Hírportál

Cillian Murphy lehet az év sorozatszínésze

2023. március 22., szerda 20:09

Bejelentették a BAFTA televíziós díjainak jelöltjeit, akik között Cillian Murphy is szerepel Tommy Shelby megformálásáért a Peaky Blinders című sorozat utolsó, hatodik évadában.

Nem minden szerep jön könnyedén, és erről Cillian Murphy ódákat tudna zengeni. Egy jó színész mindent megtesz egy adott szerepért, még akkor is, ha ez kemény kompromisszumokba és kreatív vitákba torkollik.

Murphy sem kapta könnyen a lehetőséget, még a sorozat kezdetén nem is az ő neve jött szóba, amikor a produkció vezetői a főszerepre castingoltak.

Ami belülről fakad

Eredetileg az akciósztár Jason Statham kapta volna a szerepet. A rendező, Steven Knight mindkét színésszel találkozott Los Angelesben, és kezdetben Stathemre voksolt, mert úgy vélte: Tommy karakterének kell egy izmos, maszkulin alkat, aki a fizikumával parancsol tiszteletet.

Murphy – aki ezzel szemben nem az a nagydarab, fenyegető küllem – érzékelte a rendező hezitálását, ezért úgy gondolta, egy kis extra noszogatás egyáltalán nem árthat. Rövid és velős üzenete rögtön meggyőzte Knightot, hogy Murphyben minden megvan, ami ehhez a szerephez kell:

Ne feledd, színész vagyok.

A casting nehézségei ellenére tökéletesnek bizonyult a választás, tekintve, hogy többszörösen díjazták azóta a sorozatot és a színészi alakításokat is benne – kiemelten méltatva Cillian Murphyt. Persze nem ez volt az egyetlen kihívás az ír színész számára, mivel elég sok olyan dologgal kellett megbirkóznia, ami nem nyerte el a tetszését, mégis vállalta a szerep kedvéért.

A sorozatban a karakterek zöme masszív dohányos, az ír színész pedig volt, hogy háromezer szállal is elszívott egy évad során.

Mivel Murphy alapvetően – ahogy több színész kollégája – nem erősíti a láncdohányosok díszes táborát, ezért sima cigaretta helyett gyógynövényes füstölnivalót kapott, amely nem tartalmazott nikotint, és nem okozott addikciót.

A dohányzás mellett a viszkifogyasztás sem kisebb a sorozatban. Tommy Shelby ugyanis több mint kétszáz alkalommal nyúlt pohár után a képernyőn – amit filmes szokáshoz híven valószínűleg nem rendes párlattal oldottak meg.

Színészi munka szempontjából sem volt egyszerűbb a kihívás. Cillian Murphy elmondta, hogy Tommy Shelby karaktere az egyik legnagyobb kihívás volt az életében. A folyton száz százalékot nyújtó főszereplő, aki szemlátomást se nem eszik, se nem alszik, dinamikus és eltökélt.

Szintén nehezítette a munkát, hogy a négy hónapos, intenzív forgatási alkalmak közben nehéz volt lépést tartani az eseményekkel. Az esetek többségében nem sorban vették fel a jeleneteket, ezért jegyzeteket kellett készíteni, hogy össze tudja kötni fejben, éppen hol jár a karaktere, mi az, ami már megtörtént, és mi az, ami még nem.

Egy ponton a vezető produceri feladatokat is elvállalta, ami nem sokat segített túlterheltségén.

A kihívás méretéhez képest kimagasló teljesítményt nyújtott az ír színész. Ennek elismeréseként a brit filmintézet BAFTA-díjra jelölte a legjobb főszereplő kategóriájában a Peaky Blinders hatodik évadáért.

(Borítókép: Cilian Murphy Tommy Shelby szerepében. Fotó: Netflix)

Rovatok