Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották a debreceni Csokonai Színház új igazgatóját

2023. március 23., csütörtök 13:06

Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.

Gemza Péter koreográfus-rendező tizenöt éve dolgozik a debreceni színházban, öt évet Ráczkevei Anna igazgatóhelyetteseként töltött, majd egy cikluson át vezette az intézményt. Most azonban nem nyújtotta be a pályázatát, úgy érzi: ez a periódus lezárult. Papp László polgármester a közgyűlésen megköszönte Gemza Péter eddigi, művészeti vezetőként, majd színházigazgatóként végzett munkáját.

A közgyűlési döntést megelőzően a pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyértelműen Mátyássy Szabolcs pályázatát támogatta, akit a közgyűlés 2028. január 31-ig szóló mandátummal megválasztott igazgatónak.

Az új igazgató pályázatában Szabó K. István rendezőt jelölte meg a színház új művészeti vezetőjeként.

Mint azt korábban az Index megírta, Szabó K. István, aki korábban rendszeresen rendezett Debrecenben, illetve a budapesti Nemzeti Színházban is, a művészeti vezető posztot vállalta. A páros népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatos színházban – a prózai tagozat mellett egy újradefiniált önálló operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében – gondolkodik. Az önálló tánctagozat élére Nemes Zsófia táncos-koreográfust kérték fel, Somogyi-Tóth Dániel magas színvonalú szakmai munkájára a zenei arculat megteremtésében és az operatagozat élén továbbra is számítanak.

Ezt csinálta eddig

Mátyássy Szabolcs színészként kezdte a pályafutását, majd zeneszerző-diplomát, művészdoktori oklevelet és művészetigazgatási menedzser képesítést szerzett. Így már nem csak alkotóként, hanem egyfajta szervezőként, ügyvezető igazgatóként tekint önmagára. A pályázatban megfogalmazott célok Debrecen kulturális életének újjászületését szolgálják – fogalmazott korábban Szabó K. István.

Mátyássy Szabolcs Zoltán 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen alkalmazottzeneszerzés- (BA-), majd 2016-ban zeneszerző- (MA-) diplomát szerzett. 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA-fokozatot, ugyanabban az évben művészeti igazgatás és művészetmenedzsment szakképzettséget kapott.

A Szegedi Nemzeti Színházban 1997-től 2003-ig, majd 2006-tól 2007-ig a prózai tagozat színművészeként volt a társulat tagja. Mátyássy Szabolcs a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja.

Rovatok