Index Vakbarát Hírportál

Termőre fordult Janus Pannonius mandulafácskája

2023. március 25., szombat 15:38

2023-ban Kiss Noémi és Péntek Orsolya kapta a Békés Pál-díjat, amelyet három év kihagyás után ismét átadtak. A díjról a Békés Pál Civil Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, Merényi Ágnes és Reményi József Tamás – döntött. Az elismerést a Magvető Caféban vették át a győztesek.

A 2013 januárjában megalakult Békés Pál Civil Társaság úgy határozott, hogy az író végakaratához híven díjat alapít, azt róla nevezi el, és évenként ítéli oda. Békés Pál maga is hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók szándéka szerint a díjat olyan szerző kaphatja meg, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.

A Békés Pál-díjat a társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, a kuratórium elnöke, Merényi Ágnes szerkesztő és Reményi József Tamás író, irodalomtörténész – ez alkalommal a hosszabb kihagyás miatt két szerzőnek, Kiss Noéminak és Péntek Orsolyának ítélte – olvasható a Litera oldalán.

A hallgatás megtörése

Kiss Noémi író, műfordító, kritikus. Első elbeszéléskötete 2006-ban jelent meg Trans címmel a Magvető Könyvkiadó gondozásában. Gyerekkönyveit a Pagony Kiadó gondozza. Könyvei több nyelven, többek között németül, bolgárul, szerbül is megjelentek, Németországban többször díjazták munkáit. A müncheni Europa Verlag adja ki műveit. Társadalomkritikus szövegeket ír. Legutóbbi kiadott novelláskötete Karácsony a Dunán címmel jelent meg a Magvetőnél.

Erős, indulatos, nyílt és szabadszájú szöveg ez: Kiss Noémi nemegyszer beszélt már a számára fontos témákról, a hallgatás megtöréséről, a női önfelszabadításról, a téma és a tizenéves hősök zaklatottsága kikényszeríti a provokatív, energikus stílust

hangzott el Merényi Ágnes laudációjában.

Péntek Orsolya, író, költő, festőművész, kultúrtörténész. Első regénye a Kalligram Kiadónál jött ki Az Andalúz lányai címmel 2014-ben. A második rész 2017-ben jött ki Dorka könyve címmel, szintén a Kalligramnál. A harmadik rész, amelyben a hatvanas évektől az ezredfordulóig jutunk el, Hóesés Rómában címmel jelent meg 2020-ban. Negyedik regényét 2022-ben adták ki Vénusz jegyében – Pécs regénye címmel.

Vajon hogyan lehet, lehet-e Janus Pannonius mandulafácskáját életben tartani több regényben anélkül, hogy tankönyves illusztráció vagy szépelgő motívum válna belőle? Hol végződik az irodalmiasság, és hol kezdődik, hol virul egy látásmód gyönyörűsége? Ha erre választ találunk, megfejtettük, miért magával ragadó Péntek Orsolya négy egymásba kulcsolódó regényének világa

– fogalmazott  a Péntek Orsolya díjáról mondott laudációjában Reményi József Tamás.

Rovatok