Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan megjelenik Tamás Gáspár Miklós posztumusz gyűjteményes kötete

2023. március 25., szombat 14:36

Májusban jelenik meg Tamás Gáspár Miklós A túlsó pólus című könyve a Kijárat Kiadó gondozásában. A kötet a szerző életének utolsó éveiben keletkezett, nagy hatású politikafilozófiai munkákból válogat.

A kötet (melynek teljes címe: A túlsó pólus. Utolsó írások a filozófiai politikáról) Tamás Gáspár Miklós élete utolsó éveiben keletkezett, nagy hatású politikafilozófiai munkákat tartalmazza, többek között az Öt tanács a hazának című esszét és a Beszéd a félelem nélküli beszédről című előadást. A filozófus a kétezres évektől az „antikapitalista radikalizmus filozófiai politikájával” kísérletezett, élete végén pedig a hegeli „túlsó pólust”, az ember társadalmi önállóságának lehetőségeit fürkészte. Kései írásait a Bürök című folyóirat alapítására felhívó emlékezetes körlevele, valamint utolsó kézírásos munkajegyzetei egészítik ki – írja a Litera.

A kötetben Tamás Gáspár Miklós a Mércén, a Műútban, valamint a Mozgó Világban közölt írásai kapnak helyet, valamint olvasható lesz két, Literán megjelent munka is, az egyik a 2020 júniusában három részben publikált Az értelmiség mint történelmi probléma című írása, a másik A német kontraszt című, 2021-es publicisztikája.

A túlsó pólus Sipos Balázs és Kelemen Pál szerkesztésében május első hetében kerül a boltokba, de a Partizán webshopján kedvezményes áron már előrendelhető.

Ezzel párhuzamosan lát majd napvilágot egy másik, szintén Tamás Gáspár Miklós írásait tartalmazó gyűjteményes kötet a Kalligram Kiadónál. 

(Borítókép: Tamás Gáspár Miklós 2014. augusztus 14-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok