Index Vakbarát Hírportál

Kovács András Péter: Rám maradt egy apa, akinek gyakorlatilag én voltam az apja

2023. április 7., péntek 11:04

A mai napig mély nyomot hagyott Kovács András Péter lelkében az, hogy az édesapja súlyos alkoholizmussal küzdött. Gyermekkorában a humort használta fegyverként arra, hogy elfedje a problémákat.

A humorista tavaly ősszel a Láthatatlan árvák című könyvben írt két novellát is a gyermekkoráról, ezúttal humor nélkül. A könyvbemutatón aztán összeomlott – mondta el a péntek estétől az ATV YouTube-csatornáján látható Húzós podcastban Kovács András Péter.

Felolvasta egy színésznő az egyiket, úgy, hogy egy pódiumon ülve hallgattam végig a gyerekkoromat. Kétjegyű osztásokat kellett végeznem fejben ahhoz, hogy ne reccsenjek meg. Ezek újra és újra feltörő emlékek. Rám maradt egy apa, akinek gyakorlatilag én voltam az apja. Éveken keresztül tudatosan és szándékosan állt földbe. Én ezt tíz-húszévesen teljesen eszköztelenül néztem végig.

Arra a kérdésre, hogy az apja vajon el akarta-e pusztítani magát, KAP azt válaszolta, bár az édesapja ezt soha nem mondta ki, valószínűleg ez volt a cél.

Rángattuk elvonókra, de folyamatosan visszaesett

– emlékezett a humorista, aki azóta megtanult megbocsátani az elhunyt szülőjének.

Nem beszélünk róla

Kovács András Péter csak tavaly jött rá, hogy ennek, amit ő átélt, van tudománya és szakirodalma, sőt vannak olyan szakemberek és programok, akik és amelyek ezzel a kérdéssel foglalkoznak – mondta el korábban az arútluK podcast vendégeként.

Utóbbiról is csak akkor szerzett tudomást, amikor egy műsorban, ahol a gyerekkorukról faggatták a résztvevőket, el merte mondani, mit élt át – mindig is szerette az ilyen halálugrásokat –, ezután keresték meg ugyanis a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, később pedig felkérték, hogy írjon novellát a készülő kötetbe. KAP hozzátette, hogy ez volt az első alkalom, amikor erről a témáról írt.

Ahogy arról is beszélt, hogy az ilyen családok erődként működnek, és mivel kifelé tartani kell a látszatot, a gyerekek megtanulják, hogy befelé sem szabad erről beszélni, akár maguknak sem, és ez nem múlik el azzal, ha az érintett családtag már nem él.

A nővéremmel sem beszélünk erről, azóta sem. És ha pont erről nem beszélsz, ami a legfontosabb, akkor mást sem beszélsz meg. Úgy éltünk együtt a saját testvéremmel, hogy nem beszéltünk, és ezt a mai napig nehéz helyrehozni

– mondta Kovács András Péter. A Hoffmann Kata, Kormos Piroska és Frankó András által szerkesztett Láthatatlan árvák című könyv célja is az, hogy a szégyen, a tabusítás, a közöny vagy az álszentség függönye mögé rejtett problémáról beszélni lehessen, mert ebben a pillanatban is gyerekek százezrei szenvedik el ugyanazt a történetet.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)

Rovatok