Index Vakbarát Hírportál

Reviczky Gábor: Gyurcsány Ferenctől nem vettem volna át a Kossuth-díjat

2023. április 10., hétfő 10:19

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész elmondta, hogy bár megtiszteltetésnek tartja az elismerést, de Blaskó Péter kollégájához hasonlóan a Gyurcsány-kormánytól nem fogadta volna el azt.

„A gimnáziumom KISZ-titkára – aki egy tanár volt – elsikkasztotta az iskolapénzt, ez volt az ürügy arra, hogy ki tudjak lépni a KISZ-ből” – mesélte az ATV Heti Napló című műsorában Reviczky Gábor. Újságírói kérdésre hozzáfűzte: alapvetően jobboldali érzelmű volt az egész családja. Az anekdota arra szolgált, hogy érzékeltesse a kommunistákkal kapcsolatos tapasztalatait. 

A színművész 2012-ben vette át Kossuth-díját az akkori köztársasági elnök, Schmitt Pál, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében. Az ATV riporterének kérdésére a színművész elmondta:

Gyurcsány Ferenctől nem fogadtam volna el az elismerést.

Az ATV riportjában kitértek Reviczky Gábor munkásságára is, pályájára visszaemlékezve a Zimmer Ferit és az Üvegtigrist nevezte meg kedvenc munkáiként, de a Miniszter félrelép is emlékezetes volt számára.

A műsorból kiderült, hogy azért ő Jack Nicholson vagy Robert De Niro magyar hangja, mert ő maga akarta ezt, mint mondta, negyven éve csak az ő hangján szólalnak meg magyarul a hollywoodi színészek, mert ehhez kell valami csibészség a szinkronhangjukban. 

Betegségével kapcsolatban Reviczky Gábor elmondta, hogy alá veti magát sugárkezelésnek, de a gyógyulásban az egyik legfontosabbnak a pozitív gondolkodást tartja. 

Volt már példa a Kossuth-díj visszautasítására

Blaskó Péter színművészt még 2008-ban jelölték Kossuth-díjra, azonban ő a Magyar Nemzetben leközölt nyílt levélbenutasította vissza a Gyurcsány-kormánytól a kitüntetés átvételét. Az akkori miniszterelnökhöz, Gyurcsány Ferenchez címzett levelében azt írta: 

Kossuth-díjamat – amelynek egyébként végtelenül örülök, és köszönöm azoknak a művésztársaimnak, akik méltónak találtak erre a kitüntetésre – nem fogadom el. […] Tiltakozom Ön ellen! Egy ember ellen, akit a sors szeszélye ennek a gyönyörű országnak az élére sodort, és aki visszaélt ezzel a lehetőséggel. Ön ezt az országot tönkretette, kiárusította. Elpusztította az emberek hitét, szegénységbe, nyomorba, kilátástalanságba, depresszióba süllyesztette Magyarországot

– fogalmazott levelében Blaskó Péter.

Rovatok