Index Vakbarát Hírportál

Európa-díjra jelöltek egy Debrecenben írt regényt

2023. április 12., szerda 10:46

Egy hónapot töltött Debrecenben Ag Apolloni koszovói albán író a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként. A városban írt könyvét Európai Unió Irodalmi Díjra jelölték.

Ag Apolloni koszovói albán író 2022 júliusában egy hónapot töltött Debrecenben a Magyar Írórezidencia Program ösztöndíjasaként. A városban írt könyve, a Piroska: mese felnőtteknek már tavaly októberben megjelent, és most Európai Unió Irodalmi Díjra jelölték.

A Magyar Írórezidencia Programon belül Debrecenben született egy mese felnőtteknek, amelynek főszereplője egy teljesen magányos és összetört farkas. A történet egy olyan kontinensen játszódik, amely egy meggyalázott nőről kapta a nevét (Európa), a regény a koszovói háború traumáit dolgozza fel. A kötet lapjain keveredik a mitológia a mesével, a vallással és még az animációval is. Leginkább próza, de került bele vers, dramatikus elem egyaránt.

A könyv októberben Koszovóban és Albániában egyszerre jelent meg, aminek sikere azonnal jelentkezett. Az ezt következő időszakban a megjelenő könyvet számos író-olvasó találkozón bemutatták, többek között a koszovói Nemzeti Könyvtárban, iskolákban, múzeumokban.

Ag Apolloni a következőt mondta, amikor értesült a jelölésről:

Természetesen nagy öröm, főképp azért, mert ezáltal európai íróként jelenhetek meg. Mindig is a nemzetek fölötti irodalom híve voltam, hogy a különböző határokat, kerítéseket el tudjuk végre felejteni, mind közül ez a leginkább európai témájú kötetem eddig. Az Európai Unió Irodalmi Díjára jelölték, ami számomra teljesen váratlan fejlemény volt, ráadásul ez aztán még inkább megnövelte a regényem iránti érdeklődést.

Az Európai Unió Irodalmi Díj középpontba állítja az európai kortárs irodalom kreativitását és sokszínűségét a szépirodalom műfajában. Ily módon előmozdítja az irodalom Európán belüli terjesztését, és ösztönzi a nem nemzeti irodalmi művek iránti nagyobb érdeklődést. A díj idei jelöltjeinek listáján 13 ország alkotói és műveik szerepelnek.

Közülük választja ki a héttagú európai zsűri a díjazott könyvet és az öt különdíjast, az ünnepélyes eredményhirdetés pedig április 28-án, a Lipcsei Könyvvásáron lesz. Az EUID Európai Írók Tanácsának, az Európai Könyvkiadók Szövetségének, valamint az Európai és Nemzetközi Könyvértékesítők Szövetségének konzorciuma szervezi a Kreatív Európa támogatásával.

Rovatok