Index Vakbarát Hírportál

Álommeló, és még csak nem is kell Erzsébetvárosban lakni

2023. április 18., kedd 11:59

Negyedik éve hirdeti meg Erzsébetváros önkormányzata a kortárs költők és írók számára szóló Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat, amelyre május 2-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők jelentkezhetnek.

A pályázat országos – sőt határon túliak is jelentkezhetnek –, nem szükséges a kerületi kötődés, mondta Babiczky Tibor író, költő, az ösztöndíjat elbíráló zsűri egyik tagja az Indexnek. 

Az ösztöndíjhoz kapcsolódó egyik részfeladat azonban az, hogy a pályázatot elnyerőknek írniuk kell egy Erzsébetvárosról szóló tárcát – ez lehet helytörténet, személyes sztori –, amely aztán megjelenik az erzsébetvárosi kerületi újságban.

A zsűri egyetlen szempontja a szakmai minőség: a pályázók munkatervet és szövegmutatványt is beadnak a kérelemhez, ezeket végigolvassák, és általában háromkörös megvitatás, rostálás után alakul ki a végeredmény.

A kiírás szerint 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők pályázhatnak. Az elnyerhető támogatás mértéke: 

hat hónapra – 2023. május és október között – havi 160 000 forint.

Középgenerációs írónemzedék

A VII. kerületi önkormányzat közleményéből továbbá kiderül, hogy az országban ez volt az első, önkormányzat által támogatott alkotói díj, amely politikamentesen, szakmai alapon működik. És abból a szempontból is egyedi, hogy annak a középgenerációs írónemzedéknek nyújt segítséget, amelyik a legkevésbé számíthat más támogatásokra.

Beadási határidő: 2023. május 2.  

A 2023-as pályázatokat elbíráló zsűri elnöke: Benedek Anna kritikus, a Petőfi Irodalmi Múzeum Médiatárának vezetője. A zsűri tagjai: Valuska László, a Könyves Magazin lapigazgatója, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója; Mirtse Zsuzsa író, költő, szerkesztő, a Magyar Írószövetség Választmányának tagja, Babiczky Tibor író, költő, szerkesztő, a Szépírók Társaságának alelnöke és Szijj Márton író, költő, a Fiatal Írók Szövetségének tagja.

Az irodalmi ösztöndíjjal kapcsolatos kulturális eseményeket, rendezvényeket a fiatal színházi alkotókból álló Tér 12 Kulturális Egyesület szervezi. Az idei év újdonsága lesz az is, hogy az irodalmi ösztöndíjasok, zsűritagok és tárcaírók felkérésével az önkormányzat megjelentet egy kifejezetten Erzsébetvárosról szólószépirodalmi antológiai kötetet.

A korábbi évek irodalmi ösztöndíjasai:

2020: Kabai Lóránt, Mesterházi Mónika, Peer Krisztián, Szvoren Edina, Tóth Krisztina
2021: Cserna-Szabó András, Mán-Várhegyi Réka, Ménes Attila, Szőcs Petra, Zoltán Gábor
2022: Szabó Imola Julianna, Szijj Ferenc, Tamás Zsuzsa, Tóth Kinga, Závada Péter

Rovatok