Index Vakbarát Hírportál

Felmentették Alec Baldwint

2023. április 21., péntek 07:45

Ejtették a büntetőjogi vádakat Alec Baldwin ellen a 2021 októberében egy forgatáson történt, halálos végkimenetelű fegyverbaleset miatt. Az Emmy-díjas színész ellen kétrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölésért emeltek vádat az Új-Mexikóban, a Rust című film forgatásán történt incidens miatt.

Halyna Hutchins operatőrt a Baldwin által használt kellékfegyverből kilőtt éles golyó ölte meg. Az esemény kevesebb mint két héttel a tárgyalás megkezdése előtt történt − írta meg a BBC

Az új-mexikói különleges ügyészek, Kari Morrissey és Jason Lewis által kiadott közlemény szerint „az elmúlt napokban új tényekre derült fény” az ügyben, amelyek további vizsgálatot igényelnek.

Ez a döntés nem menti fel Baldwin urat a bűnösség alól, és a vádakat újra meg lehet emelni

− szól a közlemény. Baldwin úr ügyvédje méltatta az ügyészek lépését.

„Örülünk az Alec Baldwin elleni eljárás megszüntetéséről szóló döntésnek, és bátorítjuk a tragikus baleset tényeinek és körülményeinek megfelelő kivizsgálását” − mondta ügyvédje, Luke Nikas a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Baldwin egy Santa Fe melletti farmon, a forgatáson gyakorolt a pisztollyal, amikor az elsült, megölve a 42 éves ukrán származású operatőrt, Halyna Hutchinst és megsebesítve a rendezőt, Joel Souzát.

Baldwin tagadja, hogy meghúzta a ravaszt

A színész tagadta, hogy meghúzta volna a ravaszt, bár az FBI jelentése később arra a következtetésre jutott, hogy a fegyver nem sülhetett volna el anélkül, hogy meghúzta volna a ravaszt. Baldwinnak május 3-án kellett volna bíróság elé állnia előzetes meghallgatásra.

A film fegyvermestere, Hannah Gutierrez-Reed szintén kétrendbeli gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával néz szembe. A különleges ügyészek közleménye szerint az ellene felhozott vádak változatlanok maradnak.

Gutierrez-Reed ügyvédje a BBC Newsnak azt mondta, hogy „teljes mértékben arra számítanak, hogy az eljárás végén Hannaht is felmentik”.

A Los Angeles Times szerint az ügyészek nemrég tudták meg, hogy a forgatáson használt fegyverbe, egy .45-ös Colt revolverbe új ravaszt építettek be, ami valószínűbbé tehette azt, hogy véletlenül elsüljön.

Az ügyészség csütörtöki közleménye nem tett említést a fegyverről, de azt mondta, hogy az újonnan feltárt tények „további vizsgálatot és törvényszéki elemzést igényelnek”. Az ügyészek azzal vádolták a 65 éves Baldwint, hogy „meggondolatlanul" figyelmen kívül hagyta kollégái biztonságát.

Luke Nikas, a Vadászat a vörös októberre sztárjának ügyvédje korábban „az igazságszolgálttás szörnyű hibájának” nevezte az ügyfelének megvádolására vonatkozó eredeti döntést.

Baldwin úrnak semmi oka nem volt azt hinni, hogy éles golyó van a fegyverben – vagy bárhol a forgatáson. Azokra a szakemberekre hagyatkozott, akikkel együtt dolgozott, és ők biztosították őt arról, hogy a fegyverben nincs éles lövedék

− mondta Nikas.

A 30 színész a bejelentés után egy Instagram-posztban köszönetet mondott ügyvédjének és feleségének, Hilaria Baldwinnak.

Mindent ennek a nőnek köszönhetek (és neked, Luke)

− posztolta.

Ahhoz, hogy bűnösnek találják, az ügyészeknek meg kellett volna győzniük az esküdtszéket arról, hogy gondatlanságból cselekedett. Ha elítélték volna, akár 18 hónap börtönbüntetésre is számíthatott volna. A Santa Fe-i kerületi ügyész eredetileg egy lőfegyverrel kapcsolatos vádat is emelt ellene, ami öt évvel növelhette volna a büntetését. Ezt azonban ejtették, miután az ügyészek megállapították, hogy az eset idején még nem volt érvényben a szigorításról szóló törvény.

A film forgatását folytatják

A vádak ejtéséről szóló döntés ugyanazon a napon született, amikor a Rustot újra forgatni kezdték − 18 hónappal a lövöldözés után. Melina Spadone, a filmet készítő Rust Movie Productions ügyvédje elmondta, hogy az új szabályok a forgatáson „kizárják a fegyverek és bármilyen lőszer használatát”.

Az éleslőszer használata tilos − és mindig is tilos volt − a forgatáson

− mondta.

A Variety magazin szerint Baldwin jelenleg Montana államban forgatja a filmet.

Hutchins özvegye, Matthew executive producer lesz. Baldwin tavaly októberben egyezett meg a családja által indított perben. Matthew Hutchins így részesedét kap a film bevételeiből.

A Rust Movie produkció, amelyben Baldwinnak is van részesedése, februárban közölte, hogy azt a jelenetet, amelyet akkor próbáltak, amikor Hutchinst lelőtték, mostanra átírták.

(Borítókép: Alec Baldwin 2023. január 31-én. Fotó: David Dee Delgado / Reuters)

Rovatok