Index Vakbarát Hírportál

Meglepően sok magyar látott már ufót

2023. április 21., péntek 12:49

A National Geographic magyarok körében készített új reprezentatív felméréséből kiderült, az alanyok 28 százaléka (saját bevallása szerint) látott már ufót, vagyis olyan tárgyat vagy jelenséget az égen, amit nem tudott beazonosítani. Bár sokan ezt nem az idegenek jelenlétének tekintik, a megkérdezettek 70 százaléka hisz abban, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül.

A kutatás aktualitását az adta, hogy a National Geographic egy ötrészes sorozatot indít Az UFO-akták: Megnyílik az ismeretlen címmel. Az első epizód április 28-án, pénteken este 22:00-kor látható, és hetente jelentkezik új részekkel.

A reprezentatív felmérés arra kereste a választ, hogy hisznek-e a magyarok a földön kívüli intelligens életben, illetve láttak-e már számukra megmagyarázhatatlan égi jelenséget. A kérdőív rámutatott, a válaszadók 73 százaléka tudja, hogy

az „ufó” kifejezés azonosítatlan repülő tárgyakat, nem pedig idegen lényeket jelent. 

Minden második válaszadó szerint valószínűtlen, hogy az elkövetkezendő évtizedben kapcsolatba kerülünk idegen élőlényekkel, de ha erre kerülne sor, a fiatalok 49 százaléka szívesen venne részt harmadik típusú találkozásban. A megkérdezett magyarok 38 százaléka, (a férfiak 47, míg a nők 30 százaléka) venne részt ilyen találkozásokban.

A magyarok 70 százaléka szerint létezik intelligens élet a Földön kívül,

míg az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos nézeteik szerint a megkérdezettek fele úgy véli, egyes ufók más bolygókról vagy galaxisokból érkező idegen űrhajók voltak. A válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a kérdésben a férfiaknak van határozottabb véleményük, ugyanakkor ők a szkeptikusabbak is: bár 74 százalékuk szerint létezik intelligens élet, ez nem egyenlő azzal, hogy idegen lények látogatják a bolygónkat. 

Észleltek is dolgokat

A lakosság több mint negyede (28 százalék) észlelt már olyan tárgyat vagy jelenséget az égen, amit nem tudott beazonosítani, de kétharmaduk (61 százalék) egyáltalán nem tapasztalt még hasonlót. Országosan is érdekes az eloszlás: a fővárosiaknál 31 százalék, míg a községek, városok és megyei jogú városok lakosai között átlagosan 27 százalék az észlelési arány. Minden negyedik (24 százalék) magyar gondolja úgy, hogy amit látott, az inkább földön kívüli jármű volt, míg 41 százalék véli azt, csupán egy természeti jelenséget látott.

A megkérdezettek 45 százaléka nem tartja biztonsági fenyegetésnek az azonosítatlan repülő tárgyakat, míg 7 százalékuk véli úgy, hogy az idegenek komoly veszélyt jelenthetnek a bolygónkra. 18 százalékuk szerint pedig már a következő évtizedben kapcsolatba kerülünk idegen élőlényekkel.

(Borítókép: National Geographic)

Rovatok