Index Vakbarát Hírportál

A szicíliaiaktól fenyegetés, a mongoloktól viszont ajándék a lófej

2023. április 22., szombat 14:24

Különleges előadással készül a Miskolci Nemzeti Színház, melyhez egy még különlegesebb hangszer dukál. A morin khuur nevű, tradicionális mongol hangszer a távoli Ázsiából érkezett, hogy a színház előadhassa vele A tatárok Magyarországban című darabot.

Ha azt hallja az ember, hogy „lófej”, néha akaratlanul is beugrik számára Francis Ford Coppola 1972-es remekműve, A Keresztapa. A filmben a szicíliaiak az elrettentés és nyomatékosítás eszközeként alkalmazták a gazdag stúdiótulajnál lova lefejezését. A brutális jelenettől függetlenül a négylábú szimbóluma a világ számos helyén magasztos értékekkel párosul mind a mai napig.

Ajándék Mongóliából

Így volt ez a keletről érkező népek körében is – tatároknál, mongoloknál, ősmagyaroknál és hunoknál egyaránt –, kiknek az állat többek között az életben maradáshoz is fontos társként szolgált. Nem meglepő, hogy a világon az egyik leginkább közismert, tradicionális mongol hangszer, a morin khuur is ehhez kötődik. A vonós hangszer fejét, ahol a hangolókulcsok találhatók, gyakran faragták lófej formájára.

Ebből a különleges hangszerből érkezett most hazánkba egy, melyet egészen Mongóliából hozattak az itthoni mongol nagykövet, Baatarjav Sainnyambuu kérésére – írta meg az MTI. Az Ázsiában készített ajándék apropója a Miskolci Nemzeti Színház új előadása, mely Kisfaludy Károly 1809-ben íródott vitézi játékának újragondolása. Kisfaludy később átdolgozta művét,

200 évvel ezelőtt pedig ezzel a darabbal nyílt meg a miskolci színház augusztus 24-én.

A tatárok Magyarországban című műhöz készíttetett hangszert a mongol nagykövet április 21-én adta át a színháznak, és az ajándékot annak vonós mivoltából fakadóan Lakatos Attila mélyhegedűs fog megszólaltatni.

Rovatok