Index Vakbarát Hírportál

Születésnapján halt meg, de nem ezért lett halhatatlan

2023. április 23., vasárnap 06:29

Ma van William Shakespeare halálának és születésének évfordulója. Az angol drámaíró életéről nem sokat tudunk, ám művei a mai napig inspirálják az embereket. Nem csoda, hogy van olyan drámája, amit még egy kitalált nyelvre is lefordítottak.

William Shakespeare az irodalomtörténet egyik legnagyobb drámaírója, 1564. április 23-án született Stratford-upon-Avonban. Anglia kulturális és művészeti virágzásának ideje alatt élt, művei az elmúlt pár száz évben az irodalom időtlen klasszikusaivá váltak.

Shakespeare drámái már a XVI. században is kitűntek bonyolult cselekményük, összetett karaktereik és erős nyelvezetük miatt. Színdarabjai számos témát ölelnek át: például szerelmet, politikát, hatalmat, féltékenységet vagy éppen bosszút.

Shakespeare mint kulturális ikon

Művei a mai napig érvényesek, és velünk élők, nem véletlen, hogy szinte minden színház repertoárjának visszatérő darabjai a Shakespeare-művek.  Időtlen történeteihez a közönség könnyedén tud kapcsolódni. Vígjátékai a mai humorban is megállják helyüket, tragédiáiból pedig máig nem tűnt el az aktualitás.

Hiába élt és alkotott a középkorban, Shakespeare ma is a világ egyik legnagyobb irodalmi és kulturális ikonja.

Műveit minden jelentősebb nyelvre lefordították, számtalanszor adaptálták színpadra, képernyőre és más médiumokra. Több száz olyan új szót és kifejezést tulajdonítanak neki, amelyek nem mellesleg még ma is használatosak.

Shakespeare halálának körülményei máig tisztázatlanok. 1616-ban hunyt el Stratford-upon-Avonban, s hogy pontosan mi okozta a halálát, arról nem maradtak fent források. Alkotói munkássága örökre az irodalom és a kultúra része marad.

Kvízünkkel tesztelheti tudását a drámaíróról, aki a születésnapján halt meg, mégis halhatatlan maradt.

(Borítókép: William Shakespeare. Fotó: Stock Montage / Getty Images)

Rovatok