Index Vakbarát Hírportál

Inspiráló nők, akik kevés figyelmet kapnak

2023. április 28., péntek 10:54

Május 18–20. között hetedszer rendezi meg a tavasz legszínesebb művészeti, kulturális eseményét a hazai műkereskedelem vezető hírportálja, a műtárgy.com. A mára háromnapossá bővült Műtárgyak Éjszakája Fesztivál ötven fővárosi helyszínnel és közel száz programmal várja az érdeklődőket: múzeumok, galériák, műtermek, sőt még műhelyek is látogathatók.

A MÉF lehetőséget teremt a művészetkedvelő közönség, az alkotók és a műértők találkozására, bepillantást enged a kulisszatitkokba, elérhető közelségbe hozza az általában üveg mögül szemlélt műtárgyakat. Küldetése, hogy bemutassa: a műtárgy nem egyenlő a festménnyel, grafikával és a szoborral, a porcelán, a kerámia, az üveg, a fotográfia, az ékszer, a papírrégiség és a filatélia, sőt még a textil is hangsúlyos szerephez jut a kínálatban.  

Középpontban a hölgyek 

A programsorozat idei kiemelt témája a nők és a művészet kapcsolata. Bár a művészetek története nem lenne ugyanaz a női alkotók és múzsák nélkül, még napjainkban is kevesebb szó esik róluk. 

A 2023-as MÉF ezért Adjunk nagyobb teret a nőknek a művészetben kampánnyal készül. Valamennyi, a szervező által felkért előadó idén nő. A hashtag #adjunkteret használatával az Instagramon is kampányt indítottak.  

Ezeken kívül számos érdekes, kapcsolódó programon is részt lehet venni: szó lesz a nőideál kommunizmus alatti változásairól a Memento Parkban, a szecesszió női oldaláról a Ráth György-villában, a női üvegművészek szerepéről és hatásáról, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra sikertörténetében tevékeny szerepet betöltő női alkotókról is. 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Női sorsok címmel tartanak tematikus tárlatvezetést, a Mária Magdolna-Torony sétája során pedig több évezredes női  alakokkal találkozhatunk, és élvezhetjük a fantasztikus panorámát. A nők és a művészet kapcsolatáról  beszélgetünk a „Woman made” pop-up-kiállításban is. 

 A Magyar Nemzeti Galériában a vásznakon lévő legendás nőalakok, illetve a kiemelkedő jelentőségű kortárs festőművészek nyomába eredünk. Művészeti sétán találkozhatunk az Andrássy út nőalakjaival, a balatonfüredi Vaszary Galériában pedig egy beszélgetést hallhatunk Ladik Katalinnal. 

A MÉF részletes programját itt találja.

Rovatok