Index Vakbarát Hírportál

Végre kiderült, mit láthatunk a világ legismertebb és legrejtélyesebb festményének hátterében

2023. május 4., csütörtök 05:46

Egy olasz történész szerint minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Leonardo da Vinci világhírű alkotásán a Romito di Laterina nevű híd látható – a korábbi felételezésekkel ellentétben, amelyek két másik hídra gyanakodtak.

Silvano Vinceti kijelentette, hogy az Arezzo tartományban található Romito di Laterina híd az, ami a Mona Lisa hátterében látható. Korábbi elméletek szerint azonban a híd a Laterinához közeli Ponte Buriano, valamint az észak-olaszországi Piacenza városában található Ponte Bobbio – idézi fel a The Guardian.

Boltíves megoldás

Leonardo da Vinci 16. század elején, Firenzében festette a Mona Lisát, mely már eddig is számos találgatást és vitát váltott ki – elsősorban arról, hogy pontosan ki is látható a festményen. Ha Vinceti érvelése megállja a helyét, a képet övező egyik legnagyobb rejtély zárulhat le.

A történész történelmi dokumentumok és drónfelvételek segítségével, valamint a festményről és a környékről készült fényképek összehasonlításával jutott arra a következtetésre, hogy a Romito di Laterina bújik meg Mona Lisa bal válla fölött.

A legbeszédesebb részlet a boltívek számában rejlik: a Leonardo festményén látható hídnak négy boltíve volt, ahogy a Romitónak is. A Ponte Burianónak viszont hat íve van, a Ponte Bobbiónak pedig annál is több

– mondta a külföldi sajtószövetség római újságíróinak.

A firenzei állami levéltárban talált, a Medici család tulajdonát képező dokumentumokból kiderült, hogy 1501 és 1503 között a Romito forgalmas, működő híd volt – tette hozzá Vinceti.

Leonardo ebben az időben éppen a Val d'Arno térségében tartózkodott.

Az Arno jellegzetes formája ezen a szakaszon megfelel annak, amit Leonardo a híres festményen ábrázolt

– érvelt a történész, aki olyan dokumentumokat is talált, amelyek arról tanúskodnak, hogy Leonardo abban az időben gyakran tartózkodott Fiesoléban, az egyik nagybátyjánál.

Vinceti egyébként nem először foglalkozott a Mona Lisát övező talányokkal. Az ő nevéhez köthető az a megállapítás is, miszerint Leonardo egy férfi és egy női modellt használt a portré elkészítéséhez.

(Borítókép: Francois Le Diascorn / Gamma-Rapho / Getty Images)

 

Rovatok