Index Vakbarát Hírportál

Az meg már milyen, hogy a boltban csak magyar zene szól?!

2023. május 5., péntek 09:52 | aznap frissítve

Kétezer boltban, a kajak-ken- világkupán és a Tour de Hongrie-n is csak magyar zene szól egy napon át.

Pedig tavaly csupán olyan könnyűzenei napnak indult az Él a zene! kezdeményezés, ami népszerűsíti a magyar dalokat, szerzőket és előadókat. Idén meg már ott tart, hogy sportesemények csatlakoztak rá, mint például a szegedi kajak-kenu-világkupa és a Tour de Hongrie kerékpárverseny is.

Négy követ jut a magyar dalnak

Ez azt jelenti, hogy május 11-én az sporteseményekhez kötődően is csakis hazai előadók dalait lehet hallani kétezer üzletben, bútoráruházban, gyorsétteremben, hipermarketben, szállodában, fitneszteremben, cukrászdában, liftben.

Az Él a zene! négy ismert szerzőt, előadóművészt kért fel, hogy nagykövetként népszerűsítse a magyar könnyűzene napját:

A kezdeményezésről Orsovai Reni így fogalmazott az Indexnek:

Nekem a zene mindig is egy óriási segítség volt a problémák és a különböző élethelyzetek áthidalásában. Igencsak szövegcentrikus hallgatónak vallom magam, és melyik másik nyelven írhatnánk dalt a legjobban az érzéseinkről, ha nem az anyanyelvünkön?! Tudni, hogy nem vagy egyedül és egy dalban megnyugvást találni, számomra a legfontosabb. Azért csatlakoztam az Él a Zene! kezdeményezéshez, hogy minél több magyar zene hozhasson megkönnyebbülést minél több hallgatónak.

Az ügyet felvállaló háttérzene-szolgáltatókhoz (MoodMedia, 3G Multimédia, Music Engine, KittoMedia) számos országos és helyi rádió, iskolarádió és zenetévé is csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy a médiumok legtöbbje kizárólag magyar zenét játszik majd május 11-én. A magyar zenéket játszó rádiók, televíziók és háttérzenepartner-üzletek közvetetten anyagilag is támogatják a hazai szerzőket, hiszen az elhangzások után a zenék szerzői jogdíjat kapnak az Artisjustól.

Csemegék a magyar zeneiparban

Lábas Viki is megszólalt az Indexnek, és megfogalmazása szerint azért tartja fontosnak az Él a zene! kezdeményezést, mert „május 11-én csak magyar zene fog szólni mindenhonnan, ami nekünk alkotóknak/előadóknak nagyon-nagyon fontos dolog. Nagyon finom csemegék vannak a magyar zeneiparban, úgyhogy remélem, hogy ti is találni fogtok olyat, ami tetszeni fog.”

Ami pedig a két nagy sporteseményt illeti.

(Borítókép: Fekete Giorgio, Lábas Viki, Likó Marcell, Orsovai Reni / Fotó: Andrási Ingrid)

Rovatok