Index Vakbarát Hírportál

Újabb fordulat a Rákosmentén épülő vidámpark ügyében

2023. május 6., szombat 13:25

Az Index értesülései szerint Szabó József vállalkozó igényt tartana a megszűnt vidámpark nevének használatára. A vállalkozó ugyanis vidámparkot akar építeni a XVII. kerületben.

Nem is olyan régen meglátogattuk Szabó József vállalkozót, aki saját, XVII. kerületi birtokán akarja a világ legnagyobb vidámparkját megépíteni. Az Indexnek akkor azt mondta, hogy a vidámpark felépítéséhez és majdani üzemeltetéséhez semmiféle engedélyre nem lesz szüksége. Rákosmente Önkormányzata azonban határozottan másként vélekedett. A hivatal megkeresésünkre közölte, hogy álláspontja szerint

egy vidámpark építését szabályozási terv és a szükséges engedélyek beszerzésével, köztük az önkormányzat jóváhagyásával lehet megkezdeni. 

Horváth Tamás polgármester az Index megkeresésekor értesült arról, hogy egy helyi vállalkozó vidámparkot akar építeni Rákosmentén. Akkor egy Facebook-posztban is ezt írta: „Mi nagy örömmel támogatunk minden olyan kezdeményezést és fejlesztést, ami a rákosmentiek lehetőségeit, életszínvonalát emeli.”

A polgármester a poszt szerint találkozott Szabó Józseffel, aki vázolta terveit. Abban maradtak, hogy a konkrét lépések meghozatala előtt számos kérdést kell tisztázni. Minden egyes kérdés esetében a fő szempont az, hogy a rákosmentiek érdeke érvényesüljön.

Az a bizonyos név

Az ügyben most újabb fordulat állt be, miután

Az Index úgy értesült, hogy Szabó József igényt tartana a megszűnt Vidámpark nevének használatára.

Ám állítólag nem mindenáron, ő ugyanis más neveken is gondolkodik. Ha a projekt nemzetközi szintűvé nőné ki magát, úgy a Megapark vagy valamilyen Land név is szóba jöhet. 

Szabó József az Indexnek elmondta, hogy az ügyben megkereste a Fővárosi Állat- és Növénykertet. Fábián Zsolt üzemeltetési osztályvezetőnek küldött levelében azt írta, hogy szeretné felajánlani szakmai segítségét a megmaradt vidámparki ereklyék, tárgyak és játékok megmentése érdekében.

Amennyiben ezek a tárgyak az én kezelésemben lennének, a felújítási munkálatok jelenleg is folynának 

– mondta a vállalkozó, aki fontosnak tartja, hogy jó viszonyt alakítson ki a Fővárosi Állat- és Növénykerttel, hogy a jövőben hatékonyan tudjanak együttműködni.

Az ügyben megkerestük a Fővárosi Állat- és Növénykertet, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Szabó József arról is beszélt, hogy jelenleg hol tart a XVII. kerületi vidámpark ügye. Megtudtuk, hogy felkért egy budapesti pályázatíró céget, amely azon dolgozik, hogy a beruházás európai uniós támogatást is kapjon.

Pozitív fogadtatás

Szabó József azt is elmondta, hogy cikkünk megjelenése óta számos befektető és támogató kereste meg, így azt sem zárja ki, hogy a vidámpark esetleg másik kerületben épül meg, vagy a XVII. kerület másik pontján. Olyan helyen, ahol nagyobb terület állhat rendelkezésre. 

A tárgyalások során viszont azt tapasztaltam, hogy az önkormányzat képviselői is pozitívan álltak a vidámpark megépítéséhez 

– tette hozzá.

Szabó József eddig 150-200 millió forintot költött álma megvalósítására, az idén további 60 millió forintos kiadással számol. Számításai szerint a beruházás végösszege elérheti az egymilliárd forintot. 

A vállalkozó már a belépő összegét is kikalkulálta: egyszeri 4999 forintért minden eszköz használható lesz, és a helyszínen akár bográcsozni is lehet.

Amúgy sokan elmebetegnek hisznek, de sorra megcsinálom, amit megálmodom

– nyilatkozta az Indexnek.

(Borítókép: Szabó József. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok