Index Vakbarát Hírportál

Vilmányi Benett oktatni kezdett, mert szerinte le kell cserélni a közönséget

2023. május 7., vasárnap 18:34

Az Elviszlek magammal című műsorban Vilmányi Benett volt a vendég, akinek egy ország ismerte meg a nevét az HBO-n futó Terápia, a visszautasított Junior Prima Díj és a tavalyi, nagy sikerű Larry című film miatt.

Vilmányi Benett újabban tanít, méghozzá két iskolában. Körülbelül 120 kamasznak lett óraadó drámatanára. Ám sokan a mai napig nem értik, hogy egy színész, aki már igen fiatalon remek lehetőségeket, szerepeket, elismeréseket kap, miért dönt úgy, hogy inkább hátat fordít a színházi szakmának, és valami egészen újba kezd, miközben eddigi teljesítményében benne van a hosszú távú siker és a közönségszeretet ígérete. 

Persze ez nem jelenti azt, hogy a fiatal színész mindent feladott, csupán jelenlegi listáján az oktatás az első, és már tényleg csak olyan szerepekre mond igent, amik igazán megmozgatják, és felkeltik a kíváncsiságát. Az egyik ilyen volt a tavaly megjelent Larry, ami a kritikusok és a közönség szeretetét is elnyerte. Aki esetleg lemaradt a dadogó rapper-pásztorfiú történetéről, a film nemrég került fel az HBO Max kínálatába.

Benett D. Tóth Krisztának mesélt az Elviszlek magammal című műsorban többek között arról, hogy miért lett drámaoktató. Állítólag akkor döntötte el, hogy tanítani szeretne, amikor tapasztalatai szerint remek előadások alig éltek meg 20 előadást, míg olyan produkciók, amelyek szerinte nem annyira méltók, állandóan műsoron voltak.

Egyszer előadás közben támadt egy nagy romantikus gondolatom a színpadon, mégpedig az, hogy ezt a közönséget le kell cserélni. Ebből a gondolatból indult a tanítás. Azóta már sokat változott, de ebből indult

– mondta a drámatanárrá avanzsált színész, aki szerint ott kell elkezdeni a színházi nevelést, abban a közegben, ahol először fellobban a kíváncsiság az emberekben.

A Radnóti Színházból végül azért jött el, mert a társulati létezés keretek közé szorította, és mivel nem egy nagy létszámú társulatról beszélünk, így szinte minden előadásban benne volt. Ezért pedig nem maradt ideje más színházakat látogatni, új impulzusok sem nagyon érték.

Tanárként a fő motivációja, hogy a diákjai játékos jelenetekbe tudják ágyazni azokat az érzéseket és gondolatokat, amik foglalkoztatják őket. A színház így tud terápia is lenni, mint ahogy neki is a mai napig egy eszköz, hogy saját életét ott dolgozhassa fel.

Saját gyerekkoráról írt egy zenés monodrámát stand-up stílusban, benne rengeteg fájdalommal, traumával, mint a szülei válása, illetve magányos és nagyon zaklatott kamaszkora, amikor állítása és saját megfogalmazása szerint „benácult”.

Mint megtudjuk, fiatalként elég szélsőséges nézetei voltak, és bár ma már ennek szinte gyökeresen az ellenkezőjét vallja, úgy gondolta, hogy életrajzának ez az eleme jó alapot biztosít egy előadáshoz.

D. Tóth Kriszta arról is kérdezte Benettet, hogy hónapok távlatából hogy látja a visszautasított Junior Prima Díj esetét. Ugyanis amikor 2022 őszén Vilmányi is a között az öt 30 év alatti fiatal között volt, akit ezzel az elismeréssel akartak kitüntetni, a színész a díjátadón visszautasította a díjat, ugyanis állítása szerinte a színpadra lépés előtt megkérték, hogy köszönőbeszédében ne politizáljon. Erre több korábbi díjazott nyílt levélben határolódott el Benett tettétől.

Vilmányi szerint nem a cselekedete volt az oka ennek a felháborodásnak, hanem csupán ez hozott felszínre globálisabb problémákat. De nem bánta meg, hogy nem vette át a díjat, inkább azt, hogy amikor ott beszédet mondott, nem sikerült összeszedetten és határozottan fogalmaznia.

Benettet a nagyközönség az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában ismerhette meg, illetve tavaly a dadogós borsodi juhász-rapperről szóló Larry című film címszereplőjeként.

Rovatok