Index Vakbarát Hírportál

Érseki palotában öltözött a gitárkirály a fesztiválon

2023. május 11., csütörtök 14:02 | aznap frissítve

Idén nyáron július 12–16. között zajlik a huszadik VeszprémFest. A fesztivál alapítója és ügyvezető igazgatója, Mészáros Zoltán az idei sztárparádé mellett arról is beszélt, hogyan maradt életképes ez a dunántúli kulturális programsorozat, és miért lenne érdemes megtöbbszörözni a vidéki fesztiválok számára elérhető állami támogatást.

2023. július közepén ünnepli a 20. születésnapját az ország egyik legnevesebb kulturális fesztiválja, a VeszprémFest. Mészáros Zoltán, aki nemcsak a fesztivál igazgatója, hanem elszánt veszprémi lokálpatrióta is, elmondja, mivel csalogatják idén a fesztivál új látogatóit és a törzsközönségét, és mi marad meg a királynék városában az Európa kulturális fővárosa projekt után.

Megvalósult álom

A fesztiválalapító elmeséli, hogy hosszú évekig hiába próbálták Veszprémbe csábítani a különleges hangú, műfaji határokat átlépő világsztárt, Norah Jonest, és hogyan teljesült idén az álmuk. A fellépők közt szerepel az opera műfajban legalább ekkora névnek számító Anna Netrebko is, aki Putyin elnökkel való kapcsolata miatt egy időre kegyvesztetté vált, ám miután kijelentette, hogy elítéli az Ukrajna ellen folytatott háborút, ismét a világ legrangosabb színpadainak sztárja.

Óriási név a világzenében Mariza is, a fado műfaj megkoronázott királynője, akivel Lenny Kravitz és Sting is fellépett már.

Azzal kapcsolatban, hogy kit hívnak meg Veszprémbe, végső soron Mészáros Zoltán zenei ízlése a meghatározó, ami a fellépők névsora alapján nem átlagos. Többek között a jazz legnagyobb alakjait is elhozta szülővárosába, olyan, zenetörténetet író művészeket, mint Chick Corea, Herbie Hancock, Paco di Lucia, Salif Keita, Youssou N’Dour. Gimis korában rongyosra hallgatták Matt Bianco kazettáit a bulikon, aki szintén fergeteges koncertet adott a városban, és még elég hosszú a sor.

Főpapok és sztárok

A külföldi művészek számára is rendkívül inspiráló a környezet,

Al Di Meola például határozottan értékelte, hogy első veszprémi koncertje idején egy XVIII. századi érseki palotában öltözhetett.

A szakralitás ma is jelen van a fesztiválon, hiszen az egyik új helyszín, a História kert egykor az érseki nyári rezidencia parkja volt.

Itt lép fel az idei fesztivál legnagyobb sztárja, Norah Jones is, aki egy kvartettel érkezik, és ragaszkodott a kisebb, de sokkal hangulatosabb szabadtéri helyszínhez, holott lehetősége lett volna játszani a Veszprém Arénában is, hatezer ember előtt.

A beszélgetésen szó esik arról is,

Aki lemaradt volna az arútluK podcast előző adásáról, vagy újra meghallgatná a beszélgetést  az ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Mészáros Zoltán. Fotó: Zöld Fanni / Index)

Rovatok