Index Vakbarát Hírportál

Ingyenbuli is jár a színházjegyhez a jubileumi VéNégy Fesztiválon

2023. május 12., péntek 15:41 | aznap frissítve

Kifeszített kötélen egyensúlyozó cirkuszművésszel indul a június 22-én kezdődő nagymarosi VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A legjobb hazai és európai előadókat felvonultató könnyűzenei koncertek mellett világhírű társulatok érkeznek a Színházi Olimpia keretében, ráadásul aki színházjegyet vesz, az utána ingyen bulizhat az esti programokon, koncerteken a mesés Dunakanyarban.

A környező országok progresszív színházi műhelyei és a legizgalmasabb magyar alkotók is megjelennek a 10. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón június 22. és 25. között Nagymaroson. Az idei programsorozat egy látványos artista performance-szal indul. A megnyitón a Fővárosi Nagycirkusz művésze sétál át a fesztivál felett kifeszített drótkötélen, jelképezve a különböző művészeti ágak, valamint a múlt és a jövő összetartozását. Az idei nyár egyik legnagyobb szabású kulturális programsorozatán a színházi előadások, koncertek, filmvetítések, képzőművészeti installációk mellett grandiózus utcaszínházi produkciók is helyet kaptak a 10. Színházi Olimpia részeként.

Javában zajlanak a Színházi Olimpia eseményei szerte az országban, a részt vevő fesztiválok közül az egyik legizgalmasabb programot a VéNégy Fesztivál rakta össze. A fesztiválon megvalósuló összművészeti összefogás egy több évtizedes vágy beteljesülése.

– emelte ki

a fesztivál sajtótájékoztatóján.

A színház kulcsa mindent nyit

A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is fenntartják a színházjegy akciót:

Azok a nézőink, akik színházjegyet váltottak, az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják a többi programot, koncertet, valamint utcaszínházi produkciókat.

– emelte ki Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató.

A Színházi Olimpia részeként a fent említett előadásokon túl káprázatos utcaszínházi produkciókat élvezhet a közönség esténként.

Az előadás a sok vihart megélt nemzet történelméről mesél Tarasz Sevcsenko író, költő sorsán keresztül. A kreatív produkció mozgó gépszerkezeteket, égő díszletelemeket és pirotechnikai effekteket is felvonultat.

Kaleidoszkóppal a magány ellen

A kultúra mint olyan Isten kaleidoszkópja. A VéNégy Fesztivál maga is egy kaleidoszkóp, számos programjával és közösségteremtő erejével olyan energiákat mozgósít, ad, amelyek hosszú távon is éreztetik hatásukat, az elmagányosodás elleni gyógyírként szolgálnak

– fogalmazott Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

A nagymarosi kaleidoszkóp egyik látványos eleme lehet az a meghökkentően valósághű virtuális élmény is, ami minden nap 14 és 18 óra között a VR színházi sátorban várja a nézőket. A különleges technikájú vetítések közönsége ellátogathat Tadeusz Kantor Gimnázium című filmjének elhagyatott tornatermébe, elmerülhet a víz alatti világban a legendás „lengyel Titanic”, az MS Piłsudski elsüllyedt roncsai nyomán, felléphet a világhírű Cirque de Soleil társulattal, vagy a Space Explorers résztvevőjeként eljuthat a nemzetközi űrállomásra.

Lesz tánc!

A hazai könnyűzene élvonala is megjelenik a Dunakanyarban. Ott lesz az Analog Balaton, a Bagossy Brothers Company, a Belga, Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Dzsúdló, a Halott Pénz és az Elefánt. A line-up-ot színesíti még Ajsa Luna, Bérczesi Robi és Frenk duója, Co Lee, Dánielfy, Gyuris, OIEE, valamint Saya Noé.

A Hangfoglaló Programban résztvevő ifjú tehetségek is helyet kaptak, köztük aZorka, aki a fesztivál sajtótájékoztatóján is ízelítőt adott műsorából.

A fesztivál külföldi sztárfellépője a holland énekesnő, KOVACS lesz. KOVACS napjaink egyik legnagyobb souldívája, aki 2016-os magyarországi fellépése óta először tér vissza hazánkba. Szintén Hollandiából érkezik a Kraak & Smaak is. Színpadra lép a cseh Kill The Dandies!, az osztrák Cari Cari, a lengyel Ina West, valamint a szlovák duó, a Lash & Grey is.

Napközben VéNégy Ovi, játszóház és gyermekelőadások is várják a családokat, valamint idén is lesz lehetőség vezetett kenutúrákon a vízről megcsodálni a Dunakanyart.

Egyetemes művészet, fesztivál a fesztiválban

A fesztivál otthont ad az öt hazai művészeti egyetem: a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által közösen szervezett VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzárónak. Az esemény házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az összművészeti hallgatói kezdeményezés, az 5mű műsorának részeként színházi produkciók, komolyzenei és jazzkoncertek, valamint táncelőadások szerepelnek a programban. Az egyetemi tanárok előadásai mellett filmvetítések, képzőművészeti kiállítás, reggeli jóga és táncház is várja az érdeklődőket.

Dr. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja hangsúlyozta, hatalmas előrelépés, hogy a magyar felsőoktatás öt meghatározó művészeti képzéssel foglalkozó szereplője együttműködik a VéNégy Fesztiválon. Számára is nagy öröm és büszkeség, hogy a hallgatók önállóan állították össze a szakmai programokat. A kancellár kiemelte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem továbbra is támogatja a hallgatókat a közös munkában.

A fesztiválra jelenleg 12 000 Ft-ért váltható napijegy. A kedvező árú négynapos bérlet még elérhető a készlet erejéig, 25 000 Ft-ért.

(A cikk a 2023. június 22–25.-között Nagymaroson zajló VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó támogatásával készült. További információk a fesztivál honlapján.)

(Borítókép: VéNégy Fesztivál)

Rovatok