Index Vakbarát Hírportál

Árverésre bocsátják Törőcsik Mari festményét

2023. május 15., hétfő 14:02

Kalapács alá kerül Mednyánszky László Alkonyati táj című festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján. A kép Törőcsik Mari hagyatékából van, egykor a színésznő és Maár Gyula nappaliját díszítette.

A festmény 12 millió forintos kikiáltási árról indul. „Az árverés egy másik, filmvilághoz kötődő szenzációja Tihanyi Lajos Hegyes táj című alkotása, amely a legendás Korda testvérek gyűjteményét gazdagította” – írja az Országút.

Az olajfestmény a tájábrázolások mesterének számító festőóriás egyik különleges hangulatú, monumentális alkotása. Törőcsik Mari és Maár Gyula egyébként 1972-ben házasodott össze, a Kossuth-díjas rendező haláláig, 2013-ig éltek együtt. 

Festők és filmesek

„A film- és a showbusiness világa az aukció egy másik festményének történetében is fontos szerepet kap. Tihanyi Lajos Hegyes táj (1911) című képe a siket festőzseni egyik kedvence volt. Tihanyi a számára legkedvesebb alkotásaitól csak nehezen, hosszas unszolásnak engedve és magas áron vált meg. Kedvenc műveit akár évtizedeken keresztül is futtatta a különböző tárlatokon.”

Hegyes táj Budapesten debütált 1912-ben, de az alkotó Bécsben is bemutatta, majd első amerikai kiállítására, San Franciscóba vitte, ahol csak négy jelentős festménnyel jelentkezhetett. A kép a Brooklyn Múzeumot is megjárta, majd Sir Alexander Korda filmrendező vásárolta meg. 

A klasszikus műveket felvonultató aukciót május 17-én tartják a Budapesti Kongresszusi Központban. Egy rendkívül ritka Nemes Lampérth József-festmény, valamint Rippl-Rónai József, Vaszary János és Scheiber Hugó alkotásai is kalapács alá kerülnek.

Rovatok