Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet Enyedi Ildikó következő nagy dobása

2023. május 16., kedd 14:29

Martin Scorsese új filmjét (Killers of the Flower Moon) is bemutatják a 2023. május 16-27-ig tartó 76. cannes-i filmfesztiválon, amelynek főszerepeit Leonardo DiCaprio és Robert de Niro alakítja. Enyedi Ildikó lesz a seregszemle hivatalos programjában versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijének elnöke.

„Nem gáz rövidfilmet csinálni, és nem gáz sorozatot csinálni. Ha olyan ötletem van, ami inkább egy minisorozatba illik, akkor az nem ütközik finanszírozási vagy presztízsügyi akadályba, hanem természetes módon folyhat arra, amerre maga a téma vezeti a rendezőt” – nyilatkozta Enyedi Ildikó filmrendező a papageno.hu-nak. 

A rendező üdvözli, hogy a rövidfilm nem egyfajta kis lépcső, amin minél gyorsabban túl kell esni a játékfilm felé – és ebben szerinte a streamereknek fontos szerepük van –, hanem elképesztően megerősödött a hitele, az ereje, a presztízse. Globális szinten is megtalálja azokat az embereket, akik számára ez jelent valamit.

Már folyik tulajdonképpen húsz éve egy nagyon szuper folyamat, demokratizálódtak az eszközök is, és demokratizálódnak a platformok, és nincs úgy kiszolgáltatva a forgalmazóknak a filmkészítő, mint valaha.

Az interjúban arról is szó esik, a diákokat vajon mennyire befolyásolja, hogy az emberek manapság mozi helyett vagy mellett a streamingszolgáltatóknál néznek filmet, s hogy emiatt mire készülnek, hova forgatnak majd filmeket: moziforgalmazásba, tévébe, vagy már a streamszolgáltatók számára. Enyedi örül annak, hogy van egyfajta értelmes nyitottság, ami alapvetően az igazán izgalmas személyiségű diákoknál abba az irányba megy, hogy van egy ötletem, van valami, amit nagyon el szeretnék mondani, és azt keresi, hogy hol, milyen formában, milyen platformon, milyen eszközökkel szólal ez meg leginkább.

Nem az van a fejében, hogy márpedig én a szent mozivászon felszentelt papja leszek, vagy én meg akarok élni és nyomatom majd a napi sorozatokat, hanem egy kicsit megfordul a dolog, és azt mondja az ember, hogy nem kell okvetlenül – ahogy például a 90-es években volt néha – játékfilmben gondolkodni.

Még mindig emlékszem

Mint arról korábban beszámoltunk, Enyedi Ildikó lesz a 76. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás közös nemzetközi zsűrijének elnöke.

A szervezők közleménye szerint Enyedi Ildikó számára első nagyjátékfilmjének cannes-i meghívása „hihetetlen érzés volt” 1989-ben. 

Az, hogy beválogattak, azt jelentette, hogy megértettek, hogy valóban megláttak, mintha a zseniális művészek és filmes szakemberek színekben gazdag és extravagáns közössége szélesre tárta volna a karjait előttem, egy abszolút kezdő előtt, bízva bennem, amikor még csak ígéret voltam. Még mindig emlékszem az akkor Cannes-ban töltött minden egyes pillanatra 

– idézte a közlemény a rendezőnőt, akinek meggyőződése, hogy a rövidfilmek versenyébe érkező fiatal filmesek ugyanezt a pozitív sokkot fogják átélni az idei fesztiválon. 

A fesztivál emlékeztetett arra, hogy „a kortárs magyar filmművészet nagy formátumú alkotójának” pályafutásában meghatározó szerepe van a cannes-i fesztiválnak, ahol az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű programban bemutatott első filmje, Az én XX. századom 1989-ben elnyerte a legjobb első filmnek járó Arany Kamerát, A feleségem története című alkotása pedig 2021-ben a hivatalos versenyprogramba kapott meghívást.

Világszerte elismert alkotásaival Enyedi Ildikó egy szépségében és finomságában lenyűgöző életművet alkot 

– hangsúlyozták a szervezők. 

Azt is megírtuk, hogy egy magyar rendező, Buda Flóra Anna francia–magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmjét is beválogatták a most kezdődő fesztivál hivatalos rövidfilmes programjába. 

A cannes-i válogatásba meghívott 11 perces alkotás főszereplője a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot – írta a produceri iroda. 

Angyaltrombiták

Enyedi Ildikó legutóbbi munkája az Angyaltrombiták pilot epizódja volt. A mű Besenyei Kata forgatókönyvéből készült, akit nagyon tehetséges fiatal lánynak tart.

Nagyon reméljük, hogy lesz ebből sorozat is 

– nyilatkozta. A filmről elmondta, hogy az emberek az emberkereskedelem témájához bizonyos előítéletekkel állnak, egyfajta hangulatot, megközelítést várnak, de szerinte ez olyan sorozat, amelyben sok gyengédség és humor is van. Két fiatal lány történetét mutatja be, akik előzőleg emberkereskedők áldozatai voltak, és akik újraépítik magukat, és – nagyon leegyszerűsítve – bosszút állnak.

Arról, hogy jelenleg min dolgozik, azt mondta: „Éppen előtte vagyok, de most már nagy erőkkel dolgozunk az előkészítésen. Majdnem egy év múlva fogjuk elkezdeni a forgatást, de mivel technikailag összetett és bonyolult a projekt, kell ez a felkészülés hozzá.” 

(Borítókép: Enyedi Ildikó. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok