Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Helmut Berger

2023. május 18., csütörtök 17:09

Hetvennyolc évesen meghalt Helmut Berger osztrák színész, Luchino Visconti filmjeinek visszatérő szereplője, II. Lajos bajor király kétszeres megformálója.

Ügynökségének közleménye szerint a színész, aki legnagyobb sikereit az 1960-70-es években aratta, csütörtökön hajnalban halt meg salzburgi otthonában, „békésen, de váratlanul”, néhány nappal 79. születésnapja előtt.

Helmut Berger érettségi után Angliában és Franciaországban reklámfilmekben szerepelt, fotómodell volt, miközben színművészeti tanulmányokat folytatott. Roger Vadim Körbe-körbe (1964) című filmjében jutott első ízben egy kis szerephez.

Rómában fedezte fel a nála 38 évvel idősebb Luchino Visconti, későbbi élettársa, akitől 1966-ban ismét egy kisebb szerepet kapott (Boszorkányok), és ez döntő volt pályafutására nézve. 1969-ben főszerepet játszhatott az Elátkozottak című Visconti-filmben, majd az olasz mester 1972-ban rábízta a Ludwig címszerepét. Nagy kritikai sikert aratott a Szép szörnyeteg című filmben, az Egy romantikus angol nő című Joseph Losey-filmben pedig Glenda Jackson partnere volt. Az 1970-es évek végétől tv-filmekben is sikeres volt.

Később játszott a Keresztapa harmadik részében, 1993-ban ismét eljátszotta a bajor királyt (Ludwig, 1881), Ausztriában egy thrillerben játszott főszerepet (Csendes víz), A hullámsír című venezuelai–olasz filmben pedig egy markánsan negatív figurát alakított a tőle megszokott szikár, szenvtelen játékkal.

Több egészségi probléma miatt 2019-ben jelentette be visszavonulását a filmezéstől.

Ügynökének közlése szerint a férfiszépségnek tartott Berger „egész életében kiélvezte az életet az »édes élet« jegyében. Évekkel ezelőtt azt mondta, hogy »három életet éltem négy nyelven. Nem bánok semmit«”.

Rovatok