Index Vakbarát Hírportál

Szorongjunk, vagy csak fikció az egész?

2023. május 20., szombat 07:36

Gödöllő újra különleges rendezvény helyszíne lesz május 19. és 21. között, hiszen a IX. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztiválnak ad otthont. A rendhagyó esemény filmes mustráján az idén nemcsak hihetetlen látványvilágú mozgóképek lesznek, hanem a neves alkotók közül is jó néhányan ellátogatnak a mára Európa szerte számon tartott, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott szemlére.

Vetítések, inspiráló feladatok, izgalmas terepgyakorlat és miniatűr óriásokat elemző labormunka várja a diákokat a IX. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Filmfesztiválon – olvasható a szervezők közleményében. Több mint 100 órányi, a természet csodáit és segélykiáltásait láttató film, valamint az élhető bolygót és fenntartható életmódot hirdető előadások sora színesíti az eseményt, amelyen neves tudósok, képzett szakemberek, világlátott alkotók is megjelennek.

A gyakorlatban is kipróbálhatók a természetfilmezés- és -fotózás fortélyai, kiállítások ejtik majd ámulatba az érkezőt, workshopokon lehet eszmét cserélni a jövőről. A bolygóbarát eseményen kiderül,

Előadást tart többek között Ürge-Vorsatz Diána és Garamvölgyi Szilvia, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói, bemutatja látványos légi természetfotóit Radisics Milán.

Megtudhatjuk, mitől vagyunk és leszünk olaj helyett termálvíz-nagyhatalom, és milyen a vizek örök időktől való mozgása abban a körforgásban, amelyben a dinók ősi vizelete máig részt vesz ugyanúgy, mint a mai műanyag darabkák.

Halászokkal szimbiózisban élő cápák

A filmalkotások a világ számos tájáról tudósítanak. Halászokkal szimbiózisban élő cápák, és bálnákat ragadozóként ölő emberek, a főemlősök gondolkodásra késztető világa, a természet misztikuma és objektivitása, környezetünk pusztításának és védelmének ezernyi momentuma, a vadvilág csodái, a túlélés, a szaporodás és a táplálkozás megannyi formái jelennek meg a vetítővásznakon. De túl ezeken, minden alkotásban ott az a ránk vonatkozó felvetés is, hogy mindannak, amit mi, emberek teszünk ezen a bolygón, vagy tettünk a múltban, hosszan tartó következményei vannak.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi, valamint a Kárpát-medence Természeti Értékei filmverseny azonban csak egy részét képezi a rendkívül gazdag eseménysorozattal jelentkező fesztiválnak.

Szombaton és vasárnap a család minden tagja találhat magának izgalmas programot: filmek 4 helyszínen, népszerű tudományos előadások, filmszakmai gyakorlat, workshopok. Előadnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nagyhírű professzorai, Szabó István, Malatinszky Ákos és Garamvölgyi Judit. Tőlük megtudhatjuk: a plasztikszennyezés már szó szerint a vérünkben van-e, a vízpazarlás luxusa után vajon a szomjúság nyomora jön-e, hogyan őrizzük meg a vizes élőhelyeinket, a Velencei tó már tényleg a múlté?

Szorongjunk, vagy csak fikció az egész?

A legfiatalabbakat játszóházi programok is várják az ingyenesen látogatható rendezvényen, amelynek sikerét most az időjárás sem befolyásolhatja, ugyanis a helyszínt a Gödöllői Királyi Kastély termei és kertje szolgáltatják.

Rovatok