Index Vakbarát Hírportál

Három eladási életműrekord is született

2023. május 23., kedd 12:14

Vaszary János, Scheiber Hugó és Paál László művének leütési ára is rekordot döntött a Kieselbach Galéria hétfői árverésén, Budapesten – közölte a galéria az MTI-vel.

Vaszary János 1928 körüli, Strandon (Olasz tengerpart, Strand Portorose-ban) című festménye életműrekordot ért el a Nemzeti Galéria nagy sikerű kiállítása után, mikor 180 millió forintért talált gazdára.

Scheiber Hugó 1922 körül született önarcképe 60 millió forintos leütési árával állított fel életműrekordot. A németes expresszionizmust képviselő alkotás már számos címlapon szerepelt, többek között az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum magyar avantgárdot bemutató katalógusának borítóján 2017-ben.

Paál László és Munkácsy Mihály Eső után, őszi hangulat című 1873-as közös alkotása igazi ritkaságként bukkant fel az árverésen. A képen a barbizoni erdő belseje látható Paál tolmácsolásában, de a figurákat a szintén Párizsban élő barátja, Munkácsy Mihály festette rá a tájképre.

A festmény 65 millió forintért kelt el, ami Paál László életművében hozott eladási rekordot – ezzel sorban a harmadik életműrekordot felállítva az eseményen.

Rovatok