Index Vakbarát Hírportál

Fiatal filmeseket díjaztak Budapesten

2023. május 23., kedd 12:12

Rumann Gergő Simon Belülről című filmje nyerte a 2023-as Országos Középiskolai Filmszemlét, amelyet május 20–21-én rendeztek meg a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban.

A Pécsi Művészeti Gimnáziumból érkező pályaműben a három főszereplővel három külön világ kerül egy fedél alá egy vidéki házban. A film a fődíj mellett különdíjban részesült az operatőri teljesítményért, mely Géczi Máté munkáját dicséri.

Belülről

A második díjat Bauer Izabella, a kaposvári Zichy Mihály lparművészeti Szakgimnázium tanulója érdemelte ki Regret című animációjáért, melyben tél van és csend és hó és halál. Harmadik lett a fim készítés nehézségeiről szóló, Ellenszél című alkotás, Szalai Ármin munkája. Ő a székesfehérvári Tóparti Gimnázium diákja.

Bauer Izabella: Regret

Különdíjat kapott a vágási munkáért az Üvegfátyol című film, amelyet Ujvárosi Áron, a Veresegyházi Katolikus Gimnázium nebulója írt, rendezett és vágott. Dicséretben részesült a mexikói Puerto Vallartából, az ottani British American Schoolból érkező Egy győzelem krónikája című alkotás, Kostyál Áron munkája.

Egy győzelem krónikája

A díjazottakat negyvennyolc pályaműből választotta ki a zsűri, melynek tagjai Hajdu Szabolcs rendező, Kardos Sándor operatőr, Reisz Gábor filmrendező és Szederkényi Olga dokumentumfilmes voltak, akik a fesztivál során elemezték is a filmeket.

(Borítókép: Reisz Gábor 2018. november 27-én. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok