Index Vakbarát Hírportál

Gyűlöletbeszéd ürügyével tiltotta be egy iskolai könyvtár a Joe Biden beiktatásán elhangzott verset

2023. május 25., csütörtök 14:51 | aznap frissítve

Amanda Gorman amerikai költő szerint egy floridai iskola megtiltotta a fiatalabb olvasóknak, hogy hozzáférjenek ahhoz a vershez, amelyet Joe Biden elnök beiktatásán szavalt.

Miami-Dade megye egyik iskolája közölte, hogy a The Hill We Climb című verset az általános iskolai könyvtári részből a középiskolai részbe helyezte át. A Florida Freedom to Read Project által megszerzett dokumentumok szerint a költemény teljes eltávolítására azután került sor, hogy egy szülő panaszt tett az iskolának. Gormant „mellbe vágta” a hír − írja honlapján a BBC

Azért írtam a The Hill We Climb We Climb-et, hogy minden fiatal megláthassa magát egy történelmi pillanatban

− írta a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, hozzátéve, hogy egy szülő panasza miatt az iskolában a fiatalabb olvasók már nem férhetnek hozzá.

Az ilyen könyvtilalmak egyre gyakoribbak az Egyesült Államokban.

A Miami-Dade iskolakörzet közleményében azt írta: „az iskolában úgy döntöttek, hogy a The Hill We Climb jobban megfelel a középiskolás diákoknak, és, hogy a könyvet a médiaközpont középiskolás részlegében helyezték el a polcokon”,  hozzátéve, hogy a könyv ott továbbra is elérhető.

Gorman, az Egyesült Államok első nemzeti ifjúsági költő-díjasa széles körű dicséretet kapott a versért, amelyben úgy jellemezte magát, mint

egy sovány fekete lány, aki rabszolgák leszármazottja, aki álmodhat arról, hogy elnök lesz egyszer, és egyszer csak azon kapja magát, hogy egyiküknek szaval.

Más könyvekkel is problémájuk volt

Márciusban azonban a Miami Lakes-i Bob Graham Oktatási Központ egyik szülője panaszt tett Gorman verse miatt, azt állítva, hogy az közvetett „gyűlöletbeszédet” tartalmaz − derül ki a Florida Freedom to Read Project által megszerzett és a Miami Herald által látott feljegyzésekből.

A szülő kérte az iskolát, hogy távolítson el több más könyvet is, köztük a Fekete történelem ABC-jét, a Kubai gyerekek és a Kuba a hírekben című könyveket, azt állítva, hogy a címek a kritikai fajelméletre és az indoktrinációra utalnak. A panasz hatására az iskola felülvizsgálta a címeket, majd úgy döntött, hogy Gorman versét az idősebb gyerekeknek szánt polcokra teszi, mert a szókincse „a középiskolás diákok számára jelent értéket”.

A könyvekkel kapcsolatos kihívások egy évvel azután történtek, hogy Ron DeSantis, az állam republikánus kormányzója aláírta a kritikusok által „Ne mondd ki, hogy meleg”-nek elnevezett törvényt, amely megtiltotta a nemi identitásról és a szexuális irányultságról szóló oktatást az óvodában a harmadik osztályig.

A 25 szerző elmondta, hogy „számtalan levelet és videót kapott olyan gyerekektől, akiket a The Hill We Climb inspirált”, mióta a Capitoliumon elszavalta azt

22 évesen Gorman volt a legfiatalabb költő, aki valaha is fellépett egy elnök beiktatásán.

Rovatok