Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Szegedi Erika

2023. május 26., péntek 20:01

Pénteken meghalt Szegedi Erika Jászai Mari-díjas színésznő, a Vígszínház tagja – tudatta maga a társulat. A művésznő 81 évet élt.

Május 26-án, 81 éves korában meghalt Szegedi Erika, aki csaknem 50 éven át volt a Vígszínház tagja. A társulat közleményében azt írta, a színésznő balerinának készült, de később a Színművészeti Főiskolán tanult Pártos Géza osztályában, majd egy évadra a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházhoz, ahol elsőként Dürrenmatt Fizikusok című tragikomédiájában a fiatal ápolónő szerepe várt rá. 

A Vígben töltött évtizedek alatt több mint 70 szerepben állt színpadra. Felejthetetlen alakításai közé tartozik Adél Az üvegcipőben, Kata A makrancos hölgyben, Abigail A salemi boszorkányokban, Anna a Platonovban és Roxane a Cyranóban. Munkásságát számtalan szakmai díjjal és állami kitüntetéssel ismerték el.

A Vígszínház beszámolója szerint Szegedi Erika királynői alkata, csodálatos hangja, elsöprő energiája nagy drámai szerepekre predesztinálta, de felejthetetlen alakításokat nyújtott vígjátéki szerepekben is. Mintegy 30 filmben és tévéjátékban nyújtott kiemelkedő alakítást.

Szerepről szerepre formálódva és fejlődve bizonyította be Szegedi Erika, hogy különleges lelki hőszabályozóval rendelkezik, amellyel a szenvedély és az érzékiség forróságától egy belső permanens izzáson át a gúny vagy a gonoszság metsző hidegéig széles skálán képes megjeleníteni a legváltozatosabb nőalakokat. Vérbő szépasszonyt, szenvedély lázában emésztődő klasszikus figurát, gyermekien naiv butuska személyt, veszedelmesen ravasz perszónát, s ki tudná felsorolni még, hányféle karaktert, sorsot, életet

– írta róla a színház egyik kritikusa 1977-ben, amikor a színésznő még csak a pályája elején járt.

(Borítókép: Szegedi Erika 2014. szeptember 10-én. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Rovatok