Index Vakbarát Hírportál

Csák János és Ókovács Szilveszter együtt magyarázza az Operaház helyzetét

2023. május 27., szombat 10:14

Egy nappal az után, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán bejelentette, továbbra is Ókovács Szilveszter vezeti a Magyar Állami Operaházat, most közös képet posztolt a régi-új főigazgatóval.

„Ókovács Szilveszter lesz a leghosszabban intendánsként működő vezető a Magyar Állami Operaház élén. Ez óriási lehetőség és talán még nagyobb felelősség.

Az Opera nem szigetként működik, hanem van egy ökoszisztéma körülötte, amelyben benne van a Zeneakadémia, a Müpa, az Operettszínház és a Táncművészeti Egyetem is. Az az érdekünk, hogy olyan ökoszisztéma jöjjön létre, amelyben partnerként dolgoznak együtt az intézmények vezetői” – szól a szöveg Csák János Facebook-oldalán.

Felesleges pályázat

Mint arról többször írtunk, a Magyar Táncművészeti Egyetemmel súlyos konfliktusa támadt Ókovács Szilveszternek, a Zeneakadémia pedig éppen rektorváltás előtt áll.

Ókovács Szilveszter úgy nyerte el újra a főigazgatói címet, hogy előtte két pályázatot is kiírt Csák János kulturális és innovációs miniszter. A másodikon összesen tizenegyen indultak, a pályázatokat elbíráló bizottság pedig információink szerint a meghallgatásokat követően nem ajánlotta az első három között Ókovács Szilvesztert. A grémium munkájáról hivatalos tájékoztatás nem történt, a minisztériumnak elküldött kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. 

Hogy pontosan mit történt, hogyan lett mégis ő a befutó, azt sokan találgatják, egy biztos: utólag nézve a második pályázat, beleértve a bizottsági meghallgatásokat, teljesen felesleges volt, hiszen Ókovács Szilveszter már 2022 novemberében is megkaphatta volna a kinevezést.

Rovatok