Index Vakbarát Hírportál

Japán átadott Lengyelországnak egy festményt, amelyet a németek a második világháborúban raboltak el

2023. május 31., szerda 20:00

Japán átadott Lengyelországnak egy festményt, amelyet a németek a második világháborúban raboltak el onnan − közölte Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

A 16. és a 17. század fordulóján alkotott, Madonna gyermekkel című festmény Alessandro Turchi munkája. Ez az első olyan, a nácik által elrabolt kép, amely Japánból került vissza Lengyelországba − írta meg az MTI. 

A képet tavaly januárban azonosította a varsói kulturális tárca munkatársa. A japán fél elismerte a lengyel jogi és kultúrtörténeti érveket, és díjmentesen szolgáltatta vissza a festményt − tudatta a kormányfőhelyettes.

Alessandro Turchi alkotását a németek feltehetőleg 1940-ben vitték el a délkelet-lengyelországi Przeworskból, a Lubomirski nemesi család palotájából. A képnek ezt követően nyoma veszett, majd az 1990-es évek végén New Yorkban, egy árverésen adták el, és Japánba került.

A második világháború utáni becslések szerint a lengyel gyűjteményekből az állomány több mint fele, megközelítőleg 516 ezer műtárgy tűnt el, ezek egy része megsemmisült. A német támadás következtében elszenvedett károkról szóló, tavaly közzétett lengyel jelentésben 19,3 milliárd zloty (1,6 ezermilliárd forint) összegben jelölték meg a kulturális veszteséget.

Lengyelország 2015 óta több mint ötszáz, a második világháborúban eltűnt műtárgyat szerzett vissza. A kulturális tárca adatbázisában mintegy 63 ezer keresett műtárgy szerepel.

Rovatok