Index Vakbarát Hírportál

Dedikált könyvek, és egy forintért nem kellenek senkinek

2023. június 2., péntek 17:31

Tíz napon át 223 dedikált könyvre lehetett licitálni az antikvarium.hu oldalán. A rekordot Radnóti Miklós aláírása érte el 651 100 forinttal, Jókai Mór szignója ezer forinttal maradt el tőle. Az online licitálás minden tételnél egy forintról indult. Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő szerint a dedikált könyvek vásárlásánál több dologra érdemes figyelni: ki az, aki dedikálta a könyvet, és mit dedikált.

Radnóti Miklós 1940-ben megjelent Ikrek hava című kötete kelt el a legmagasabb áron, 651 100 forintért, amelynek ajánlása Szimon Istvánéknak szólt. A kötet értékéhez sokat hozzáadott a különleges dedikálás. A címzett a Horthy-rendszer egyik rendőrtisztje, Szimon István (1887–1965) későbbi rendőr altábornagy volt, a többes számú megszólítás Szimon feleségét, Sík Ilmát jelentette, aki Radnóti meghatározó tanárának, Sík Sándornak testvére. Radnóti a házaspárral Sík Sándor révén ismerkedett meg, felesége, Gyarmati Fanni pedig naplójában többször megemlékezett róluk – szúrta ki a kultura.hu.

Jókai Mór Erdély aranykora című regényének 1894-es nemzeti díszkiadása, amelyet az agg szerző is aláírt, a képzeletbeli dobogó második fokára került 650 100 forintos leütési árral.

Különlegességnek számított W. Somerset Maugham The Sacred Flame (A szent láng) című művének 1928-ban New Yorkban kiadott és dedikált példánya, amely 240 ezer forintot ért.

A magyar kiadású kötetek között népszerűnek bizonyult Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes egy-egy műve. Kosztolányi Dezső Gábor Andornak dedikálta 1907-ben Négy fal között című kötetét, amely 210 100 forintért kelt el. Különlegesség, hogy Kosztolányi ezt a dedikációt nem a jellegzetes zöld tintájával írta alá – csak az 1910-es években vette föl a zöld tintás gyakorlatát –, hanem feketével. Érdekesség, hogy a költőnek 1916-ban volt egy lila korszaka, 1920-ban pedig egy alkalmi fekete korszaka.

Akkor jó, ha gyanakvó természetű

Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő az InfoRádióban korábban elmondta, a szegedi cég már a koronavírus-járvány előtt kezdte az internetes árveréseket, így van némi helyzeti előnye, és olyan vásárlói kört is meg tudott mozgatni, amely eddig a hagyományos helyszíni aukciókra nem járt. Azt mondja, ez eléggé belterjes közönség, 8-10 pesti antikvárium és néhány vidéki tart ilyen árveréseket. A gyűjtők általában a helyszínen vannak vagy telefonon tartják a kapcsolatot. Az online licitálás eddig nem volt bevett szokás.

„Az antikvarium.hu-nál némileg más a közönség, és ezért olyan árak is kialakulnak, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az eddigi hagyományos árveréseken kialakult piaci árakkal, azoknál lényegesen magasabbak. Az emberek inkább neveket vettek” – mondta Korányi G. Tamás, és felhívta a figyelmet arra, hogy a dedikált könyvek vásárlásánál több dologra érdemes figyelni.

Ki az, aki dedikálta a könyvet, és mit dedikált. Ha egy híres író híres könyvének első kiadása, akkor az már fokozottan értékes, ha híres író híres könyve első kiadását egy másik híres írónak vagy ismert személynek dedikálta, és nemcsak azzal, hogy szeretettel, hanem valamilyen egyedi szöveg is van benne, akkor az nyilván még többet számít.

Az új gyűjtők nem nagyon tudják felmérni, mennyire gyakori a dedikáció. Azt például lehet tudni, hogy Illyés Gyula nagyon szeretett dedikálni, neki nagyon sok dedikált könyve van, Krúdy Gyula vagy Karinthy Frigyes pedig szinte egyáltalán nem szeretett, tehát ezek nagyon ritkák.

Korányi G. Tamás arra is emlékeztetett, hogy a jelenlegi antikváriumi gyakorlat hagyományosan abból indul ki, hogy ha a több évtizedes tapasztalattal rendelkező antikvárius azt gondolja, hogy a dedikáció vagy kézirat hiteles, akkor jó, ha gyanakvó természetű, és még összeveti a neten található vagy könyvekben megjelent adott írótól, költőtől származó, lehetőleg abból a korszakból származó kéziratok mintájával.

Még nem nagyon láttam olyat, hogy valaki törvényszéki írásszakértői vizsgálatot kért volna, és ezt mellékelte volna a kikiáltani kívánt dokumentumhoz. Ami azért probléma, mert ezeknek a kéziratoknak, de egy-egy dedikációnak is most már milliós vagy 10 milliót meghaladó ára van, ami a festményekével vetekszik. Ezeket nehéz becsületszóra elhinni

– mondta. Eddig nem nagyon voltak ebből az ügyek, de már ő is beleszaladt ilyenbe. Rákosi Mátyás Gerő Ernőnek dedikált könyvét vette meg, amelyről kiderült, hogy hamis a dedikáció és a Rákosi-aláírás is, de az antikvárius az aukció után pár hónappal szó nélkül visszafizette a pénzt.

Rovatok