Index Vakbarát Hírportál

Egész életében Marilyn Monroe-ba volt szerelmes

2023. június 3., szombat 06:11

Tony Curtist Hollywood egyik legnagyobb szívtiprójaként tartották számon, aki a Psycho sztárja, Janet Leigh mellett a kor szexszimbólumát, Marilyn Monroe-t is az ujja köré csavarta. A kétszeres Golden Globe-díjas, Oscar-jelölt színész élete végéig büszke volt a gyökereire, és több ízben is hazalátogatott Magyarországra. A Minden lében két kanál és a Van, aki forrón szereti sztárja hazánkat reklámozó filmben is szerepelt. Tony Curtis 1925. június 3-án született New Yorkban. Születésnapi kvízzel emlékezünk rá.

Tony Curtis apja, Schwartz Manó Mátészalkáról, az anyja, Klein Ilona Nagymihályról származott, és ők ketten az első világháború utáni zűrzavarban, a nagy útkeresés közben vándoroltak ki Amerikába. New Yorkban találkoztak, és ott született meg a kis Bernát is, 1925-ben. Otthon csak magyarul beszéltek, angolul ekkor még nem is tudtak, nem véletlen, hogy a kisgyerek azt gondolta, ők valójában Magyarországon élnek – írja az Újságmúzeum.

Hatéves koromig azt hittem, Magyarországon élek. Aztán Bronxban rájöttem, mégsem. Sokszor megvertek azért, mert más, mert magyar voltam

– emlékezett erre az időszakra Tony Curtis, aki a tengerentúlon ünnepelt, magyar származású rendező, Michael Curtiz előtt tisztelegve választott magának művésznevet később.

Az apja sokat tépelődött azon, hogy nem jutnak egyről a kettőre. Egy szabóműhelyt vitt, de nem ment az üzlet, így nehezen tartotta el három gyermekét (Tony egyik testvérét fiatalon halálra gázolták Bronxban). „Apám nem volt boldog ember, látszott az arcán. Napi egy doboz Lucky Strike-ot szívott, ami aztán negyvenéves korára megölte a fél tüdejét.

Marta magát, mert nem volt házunk, mire viszont híres színészként már házat vehettem volna neki, nagyon beteg lett

– nyilatkozta idős korában Tony Curtis.

Talán az édesapja is itt járt

Magyarországról és Mátészalkáról az apjától hallott, ami arra inspirálta, hogy keresse a gyökereit. Ha partit adott, nem hiányozhatott az asztalról a gulyásleves, a palacsinta, a rétes és a magyar borok. 1985-ben aztán, közel a hatvanhoz, eljött Magyarországra. A Hiltonban szállt meg, esténként töltött káposztát evett meg disznótorost, Szentendrén vásárolt három bő ujjas parasztinget meg egy huszármentét, majd Mátészalkára is elment, ahol nem bírta ki könnyek nélkül az élményt.

Három évvel később ismét eljött Budapestre. A megérkezése után hajnalban taxiba ült, és a várost járta, és minden utcánál azt gondolta, talán az édesapja is itt járt egykoron. Itthon a Minden lében két kanál című sorozatból ismerték a legtöbben. A film világszerte nagy siker lett, hiszen Tony Curtis eleganciája, humora és kisugárzása páratlan volt. 

Tony Curtis falta a nőket. Először 1951-ben házasodott össze azzal a Janet Leigh-vel, aki a legendás Psychóban játszott – ő volt a felejthetetlen, félelmetes zuhanyzós jelenet áldozata. Viharos kapcsolat volt az övék, és furcsa ezt leírni Tony Curtissel kapcsolatban, de sokszor rendezett féltékenységi jelenetet. A világ első számú macsója attól félt, hogy a bájos Janet megcsalja. Az első házasságából gyönyörű leányok születtek, Jamie Lee Curtis, aki később ugyancsak híres színésznő lett, és Kelly Curtis. Ám ez sem segített a kapcsolaton, hamarosan elváltak.

Még ma is szerelmes vagyok Marilyn Monroe-ba, egész életemben így éreztem

– nyilatkozta egyszer Tony Curtis, aki nemcsak a vásznon, hanem a valóságban is összemelegedett a szőke szépséggel. Monroe állítólag gyermeket is várt a magyar származású színésztől, terhessége azonban 1958-ban vetéléssel végződött. Curtis széles körben ismert botrányos magánéletéről sokat elárul, hogy a viszony alatt végig házas volt.

Szinte minden tíz évben új feleséggel lehetett látni az újságok címlapján: Christine Kaufmann (1963–1967), Leslie Allen (1968–1981), Lisa Deutsch (1993–1994), Andrea Savio (1984–1992) és Jill Vandenberg (1998–2010). Úgy vélte, hogy a hosszú élet titka a fiatal nőkben keresendő. Utolsó felesége és közte 45 év korkülönbség volt.

Tony Curtis a filmezést később festészetre cserélte, és bizony ebben is tehetséges volt, hiszen műveit híres galériákban állították ki. A lélekben is magyar színész végül 2010 szeptemberében, 85 évesen halt meg.

Tesztelje kvízünkkel tudását Hollywood egyik leghíresebb magyarjáról!

Rovatok