Index Vakbarát Hírportál

Születésnapi ajándék Budapestnek

2023. június 7., szerda 15:20

A város 150. születésnapjára ingyenesen hozzáférhető tanulmánykötetet kapnak a lakók és mindenki, aki érdeklődik Budapest színes története iránt. A letölthető könyv bemutatója csütörtökön (június 8-án) 10 órakor lesz.

1872 decemberében Ferenc József aláírta Budapest egyesítésének beterjesztését, de a közgyűlés csak egy évvel később hagyta jóvá. 1873. november 17-én jött létre Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesülésével. Az 54 ezer lakosú Buda, a 200 ezer lakosú Pest és a Pest megyéhez tartozó, 16 ezer lakosú Ó-Buda egyesítésének ötletét

Széchenyi István vetette fel még évekkel korábban.

A 150. évforduló alkalmából tartalmas és sokrétű könyvet tölthetünk le most ingyen, saját használatunkra és örömünkre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajz- és Földtudományi Intézetében holnap kerül sor a Budapest 150 – Tanulmányok a főváros jubileumára című Izsák Éva és Szabó Pál által szerkesztett kötet bemutatójára. Az esemény iránt érdeklődőket 10 órakor várják az ELTE TTK Kari Tanácstermében a Pázmány Péter sétány 1/A szám alatt.

Könyv, persze, és online

A város történetének 150. évfordulójára összeállított kötettel a szerzők „meg akarták ajándékozni a várost", ahogy Halász Levente, a Kodolányi János Egyetem Nemzetközi Intézetének Nemzetközi Képzések Tanszékének docense mondja, aki szintén a szerzők között szerepel. Ajándék Budapestnek, aminek ötletét az ELTE TTK vezetése is felkarolta. A könyv célja a tudománynépszerűsítés – azon belül is elsősorban a földrajzi és ehhez kapcsolódó tudományterületek propagálása – és, hogy minél többen olvassák, ezért lett online hozzáférhető.

A XIX. század végén világvárossá fejlődött Budapest, Európa egyik legszebb fővárosa, bővelkedik színes történetekben akár a kulturális gazdaságot, a fővárosi szerepkör változását, a Duna szabályozását, a járványokat, a hidak történetét, a zöld felületek alakulását vagy a prostitúció történetét illetően is. Ezek mind szóba kerülnek a könyvben egy-egy alapos és érdekes tanulmány formájában. Mindenki kiválaszthatja az érdeklődéséhez passzoló területet és igazán elmélyülhet benne.

A kötet szerzői: Alföldi György, Balázs Bálint, Berki Márton, Csapó Tamás, Dobai Attila, Dúll Andrea, Forrai Judit, Izsák Éva, Gera Anna, Halász Levente, Lenner Tibor, Mádlné Szőnyi Judit, Mindszenty Andrea, Nemes Nagy József, Probáld Ferenc, S. Nagy Katalin, Szabó Pál, Szabó Tamás, Szalkai Gábor, Szentágotay Lili, Timár Gábor, Tolnai Gábor, Tuza Benedek, Uzzoli Annamária.

Rovatok