Index Vakbarát Hírportál

Taroltak a nők a Friss Hús Fesztiválon

2023. június 7., szerda 21:01

A magyar versenyfilmek közül az Affrikáta és a 27 című animációs film győzött, a nemzetközi válogatásból a francia Roadtripper történetét díjazták. A legjobb színész díját Kováts Adél és Székely Rozi vihette haza.

Új helyszínen, telt házas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a XI. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, amelynek nyerteseit szerda délután jelentették be a Puskin moziban. 

A legjobb magyar élő szereplős rövidfilmnek járó elismerést, továbbá a 300 ezer forintos pénzdíjat az Affrikáta című film kapta. A zsűri így indokolta döntését:

Gyimesi Anna alkotása meglepett minket, a sztereotípiák felforgatásával és azzal, hogy összetett portrét mutatott be egy nőről, aki lányai árnyékából kiemelkedve magára irányítja a figyelmet, amiben már jó ideje nem volt része.

A legjobb magyar animációs film díját a májusban Cannes-ban nemzetközi sikert elért 27 című film nyerte el. A díj értéke szintén 300 ezer forint. „Buda Flóra Anna alkotása káprázatos vizuális stílusával és filmes történetmesélésével olyan kortárs műalkotás, amely kézen fogja a nézőt, és úgy kutatja a fiatalabb generáció fantáziáit és határait” – fogalmazott a zsűri. 

A legjobb színészi alakítás díját két színésznőnek ítélte oda a zsűri:

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért, amely a zsűri indoklása szerint „abszurd helyzeteken keresztül követi a szabadságra vágyó, új kezdeteket kereső karaktert”.

Kiváló magyarok a fesztiválon

A magyar versenyprogramban két különdíjat is kiosztottak. Bögi Mátécímű alkotásának, amelynek „hangulatos történetmesélése csábította el a zsűrit, és idillinek tűnő környezetben teremtett egyre növekvő feszültséget”.

Szintén különdíjat nyert Hegyi Olivér című animációs rövidfilmje. A zsűri nem mehetett el a rendező szárnyaló, új hangja mellett, ahol a minimalizmus pszichedelikus vízióval súrolja a kissé apatikus főszereplő vállát.  

A magyar zsűri tagja Lisa Ogdie, a Sundance Filmfesztivál rövidfilmes vezetője, Julie Marnay, a European Short Pitch programigazgatója és Kuba Czekaj lengyel filmrendező volt. 

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Sárkánykor című film alkotója, Farkas Marcell kapta. Az indoklás szerint a rendező bátran és egyedi módon nyúl a történethez, nem fél új utakat keresni a műfajok szuverén keverésével. Erős atmoszférát teremt a képeivel, akár jól ismert helyszíneken is, miközben határozottan kerüli a közhelyeket és kliséket. Végig titokzatosságba burkolja a történetet, és fenntartja a néző kíváncsiságát. Érzékenyen vezeti a színészeit, akik között komplex és intim viszonyt teremt. A nyeremény a Berger Studios felajánlásából VFX/főcímkészítési lehetőség 1 millió forint értékben.

Idén először a szakmai zsűri mellett diákok is aktív részesei, döntéshozói lehettek a magyar versenyfilmek elbírálásának. A Diákzsűri elismerését első alkalommal Nagy Ádám vihette haza a Valóság filter című filmjéért. 

Külföldi remekművek

A legjobb nemzetközi film a Roadtripper lett, a francia Christophe Granger alkotása intenzíven és egyedi módon mutatja be az emberi kapcsolatok kiszolgáltatottságát és a társadalmi periférián élők törékeny életét. Megvilágosító erővel ábrázolja plasztikusan a szexualitást mint a hatalom eszközét és a valódi intimitás utáni vágy tragikus különbségét. Theó Augier Bonaventure játéka, jelenléte és szenvedélye egyszerűen kiemelkedő. 

A nemzetközi versenyprogramban három különdíjat is kiosztott a zsűri. Különdíjazásban részesült Grégory Carnoli és Thibaut Wohlfahrt filmje, a Fucking Head. A film Európa társadalmi, politikai és kulturális problémáit érinti, tükröt tartva a bürokratikus rendszer gyakorlata elé. Mindezt kiemelkedő színészi alakítással, keserédes iróniával és empátiával teszi.

Szintén különdíjban részesült a litván Cherries. Vytautas Katkus filmje „bátor és megható film a téma és a forma teljes egységében. Bátor, mert egyedien, titokzatosan használja fel a dramaturgiai szerkezetet, mégis kielégítő tud lenni a néző számára. Megható, mert apa–fia kapcsolatot tud egyszerre groteszken, bensőségesen és nagyon érzelmesen, minden klisé nélkül bemutatni. A közös zenehallgatás jelenete a falakat bontogatja”. 

Különdíjjal ismerték el Sander Joon Sierra című filmjét is. Az indoklás szerint „az észt alkotás humorosan, ugyanakkor érzékenyen tárja fel a családi szeretet iránti eszeveszett és háborgó vágy mélységét”.

A nemzetközi versenyprogram elismeréseiről Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatója, Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, a Larry rendezője döntött.

Közönség és fórum

A közönség négy kategóriában választotta ki kedvenceit. A Queer Dreams szekcióban az amerikai Mike Donahue Troy című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, a @Midnight nevű horrorblokkból a francia Censor of Dreams (a rendezők Raphaël Rodriguez & Leo Berne) című filmet díjazták a nézők, a nemzetközi dokumentumfilmek között Paczolay Zsófia Budapest Silo című alkotása örvendett a legnagyobb népszerűségnek. A nemzetközi versenyfilmek közül a portugál João Gonzalez Ice Merchants című filmjét választotta a legjobbnak a közönség. 

Idén is megrendezték a Friss Hús Pitchfórumát: tíz előkészületben lévő alkotást pitcheltek alkotóik, és itt is díjaztak. A Pitchfórum győztese, Bárány Dániel vihette haza a Lovas Nándor-díjat a Toxik című filmtervéért, amelynek letisztult, magas minőségű vizuális világa és technikai megvalósítása tökéletes összhangban áll az általa bemutatott kiforrott témával. A zsűri különdíját Kenéz Ágoston Flódni című filmterve kapta, amelyben a zsűri indoklása szerint rengeteg potenciál található, és örök érvényű témát dolgoz fel formabontó módon. 

A Pitchfórum zsűrije Szakály Réka Anna animációs rendező, dr. Kollarik Tamás producer, egyetemi oktató és K. Kovács Ákos filmrendező volt.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete 1 millió forint értékű díját a KRAFT Rental jóvoltából Schnabel Annabella Ennyit jelent, ha az ember felnőtt? című filmterve kapa, amely az indoklás szerint „fontos társadalmi és történelmi jelenséget helyez középpontba, mindezt humorral oldva, és friss tömörséggel”.

A Pitchfórum mellett idén először a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott: a Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat és Workshopon a Friss Hús szervezői hagyományteremtő szándékkal új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését tűzték ki célul. A több mint hatvan pályamű közül nyolc került be a Balázs Béla workshopra, amely a Friss Hús ideje alatt zajlott Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Fekete Ibolya rendező és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával. A nyolc döntős közül hárman (Balássy Fanni, Gál András, Kárpáti Jakab) pénzdíjat nyertek, fejenként 150 ezer forintot. 

Rovatok